Bugarska traži 160 miliona eura od EU-a

Bugarski premijer Bojkov i njegov mađarski kolega Viktor Orban u obilasku bugarsko - turske granice (EPA)

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je u srijedu od Europske unije da njegovoj zemlji “što prije” dodijeli financijsku pomoć od 160 miliona eura za poboljšanje sigurnosti granice s Turskom, koja je pod izbjegličkim pritiskom.

“Želim više od riječi solidarnosti. Na samitu u Bratislavi (u petak) tražit ću da nam se što prije dodijeli 160 miliona eura za zaštitu” vanjske granice EU-a, rekao je Borisov tokom posjeta bugarsko-turskoj granici, u društvu s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Čini se da mu je ta pomoć već zajamčena, jer je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu najavio “slanje najmanje 200 graničara i još 50 vozila na vanjske granice Bugarske već u oktobru”.

Povećan broj tražitelja azila

Bugarska se žali da se ne može nositi s povećanjem broja tražitelja azila koji su blokirani na njenom teritoriju otkako su u julu pooštreni uvjeti za prelazak srbijansko-mađarske granice.

Oko 13.000 izbjeglica registrovano je u Bugarskoj od početka godine, a njihov broj se u augustu udvostručio u odnosu na juni i juli, objavile su vlasti koje ističu da su prihvatni centri popunjeni.

Mađarski i bugarski premijer sastat će se u petak u Bratislavi s čelnicima drugih zemalja EU-a, bez Velike Britanije, kako bi na samitu razgovarali o budućnosti europskog projekta nakon Brexita.

Izvor: Agencije