Bugarska tvrdi da je spremna za uvođenje eura

Jean-Claude Juncker podržava put Bugarske prema eurozoni (EPA)

Bugarska je pojačala napore za uvođenje eura, pozvavši druge države članice eurozone da je u sljedećim mjesecima puste u “čekaonicu” za uvođenje te jedinstvene valute ili, da joj kažu zašto to ne smije uraditi. 

Ministar finansija te države naglasio je da je ona spremna pridružiti se mehanizmu ERM-2 već ove godine, čak i usprkos izostanku potvrde da bi takav zahtjev mogao biti prihvaćen.

Premijer Bojko Borisov i ministar finansija Vladislav Goranov poručili su da Bugarska već dugo zadovoljava sve službene kriterije za ulazak u eurozonu i da je frustrirana time što je druge članice Evropske unije ne prihvataju u taj monetarni savez. 

“Uradili smo svoju domaći zadatak za eurozonu”, istaknuo je Borisov, spomenuvši 20-godišnju fiksiranost bugarske valute (lev) za euro, nepostojanje budžetskog deficita i jedan od najmanjih javnih dugova u EU.

Strpljenja sve manje

“U bilo kojem trenutku u kojem nas pozovu mi možemo postati članica”, zaključio je premijer Bugarske, najsiromašnije države EU-a.

Bugarska je, zbog odbijenice za ulazak u Schengensku zonu, neodlučna u vezi s prijavom za članstvo u eurozoni, pa čeka neformalno zeleno svjetlo prije nego što pošalje zvaničnu kandidaturu.

Goranov je istakao da je njihovo strpljenje sve manje, zbog nejasnih stavova drugih članica koje se protive bugarskom članstvu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker podržava put Bugarske prema eurozoni, u okviru svoje šire strategije da vrati povjerenje u evropski projekt nakon dužničkih kriza iz prošlog desetljeća.

To bi moglo smanjiti razliku između bogatog Zapada i siromašnog, bivšeg komunističkog dijela EU-a.

Izvor: Agencije