Bugarska: U eksploziji poginulo 15 radnika

U eksploziji koja je u noći sa srijede na četvrtak gotovo sravnila sa zemljom postrojenje za uništenje eksploziva poginulo je ukupno 15 ljudi – 13 muškaraca i dvije žene, zvanični je bilans koji je u četvrtak iznio direktor bugarske Uprave za civilnu odbranu Nikolaj Nikolov.

“Eksplozija, u kojoj je stradalo 15 ljudi, bila je tako jaka da je iza sebe ostavila kratere u zemlji”, rekao je Nikolov, prenosi AFP.

On je dodao da je uzrok eksplozije u postrojenju Midžur, koje je u privatnom vlasništvu, “vjerovatno ljudska greška”.

Eksplozija se dogodila u selu Gorni Lom, oko 120 kilometara sjeverno od bugarske prijestonice Sofije, a policija je saopćila da se poslije te veće mogla čuti serija manjih eksplozija, koje su potrajale nekoliko sati.

U eksploziji je najvjerovatnije poginula cijela smjena, javili su bugarski mediji.

Demontiranje grčkih mina

Bugarski ministar socijalne politike Jordan Hristoskov izjavio je ranije da je poginulo najmanje 10 ljudi, ali da je moguće i da ih je 15, jer se pretpostavlja da ih je toliko bilo u trenutku eksplozije u fabrici.

Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je u četvrtak da je fabrika, koja se nalazi na području opštine Čuprene, u blizini granise sa Srbijom, u potpunosti izgorjela.

Prema riječima direktora bugarske policije Svetlozara Lazarova, do sada nije potvrđen uzrok eksplozije, ali se pretpostavlja da je eksploziju uzrokovalo uništavanje mina, budući da su zaposleni u tom trenutku radili na demontiranju grčkih mina.

Među mogućim razlozima navodi se nepravilno skladištenje municije.

Nikolov je kazao ranije u četvrtak da spasilački timovi ne mogu prići mjestu eksplozije dok ne prođe najmanje 24 sata od posljednje detonacije.

Postrojenje Midžur u vlasništvu je privatne kompanije Videks.

Izvor: Al Jazeera i agencije