Bugarska Vlada odobrila akcioni plan za uvođenje eura

Bugarska valuta lev je vezana za euro putem valutnog odbora (EPA)

Bugarska Vlada je odobrila akcioni plan za pridruživanje zemlje Evropskom mehanizmu deviznih kurseva – EMR-2 i za pristupanje bankarskoj uniji do juna iduće godine.

Bugarska je u julu aplicirala za ulazak u ERM-2, takozvanu čekaonicu i obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su ministri finansija eurozone i Evropska centralna banka dali Sofiji “zeleno svjetlo”, prenosi Tanjug.

Bugarska, čija je valuta lev vezana za euro putem valutnog odbora (currency board – aranžman s fiksnim deviznim kursom prema valuti koja se smatra rezervnom), prva je zemlja koja nije članica eurozone a koja traži da pristupi bankarskoj uniji, što će omogućiti ECB-u da nadzire vodeće bugarske zajmodavce, izvještava Reuters.

Borba protiv pranja novca

Kako bi poboljšala svoje šanse, Sofija prvo mora unaprijediti svoj makrofinansijski okvir, ojačati nadzor nebankarskog finansijskog sektora, kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva, i uložiti veće napore u borbu protiv pranja novca.

Također treba poboljšati zakonski okvir koji se odnosi na stečajni postupak, nakon što razmotri zakonsku regulativu i pripremi odgovarajuće izmjene.

“Provođenje navedenih mjera će osigurati usklađivanje s prethodno preuzetim obavezama u oblastima politike koje su od velikog značaja za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankarsku uniju do jula 2019. godine, a što će rezultirati uvođenjem eura”, navodi se u saopćenju bugarske Vlade desnog centra.

Očekuje se da ECB provede provjeru kvaliteta aktive i stres testove u bugarskim bankama prije nego što odobri početak procesa pristupanja, koji bi mogao potrajati godinu dana, ali i duže, u zavisnosti od napretka te crnomorske zemlje.

S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterije za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Sveprisutna korupcija i problemi

Međutim, njen bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi tek polovinu od prosjeka EU-a, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka bacaju sjenku na bugarsku kandidaturu za euro.

Četvrta po veličini bugarska banka je bankrotirala 2014. godine.

Ove sedmice likvidacija jedne osiguravajuće kompanije, čija je centrala na Kipru, ostavila je gotovo 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, što je dovelo do ostavke šefa tijela za nadzor nad osiguravajućim društvima, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije