Bugarska zbog Rusije kupuje borbene avione

Bugarska i druge bivše komunističke zemlje uzrujane su zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine (Reuters)

Bugarska je u srijedu objavila da želi kupiti borbene avione, kako bi obnovila flotu zbog visokih tenzija koje postoje između NATO-a i Rusije oko ukrajinskog konflikta, prenosi agencija Tanjug.

Bugarska Vlada se zbog toga obratila Belgiji, Nizozemskoj, Grčkoj i drugim zemljama koje proizvode ili posjeduju avione, izjavio je novinarima ministar obrane Nikolaj Nenčev.

Bugarska i druge bivše komunističke zemlje koje su sada unutar NATO-a i Europske unije uzrujane su zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

Vojni avioni po standardima NATO-a

Agencija dodaje da je Bugarska nekada bila bliski saveznik Rusije, ali se 2004. godine priključila NATO-u i ima potrebu za vojnim avionima po standardima Saveza.

Nenčev je rekao da je Bugarska bila na pragu potpisivanja sporazuma s Poljskom za oporavak svoje flote, koja se sastoji od starih sovjetskih borbenih aviona Mig-29.

Ministar je najavio da očekuje kako će sporazum biti potpisan ovog ili idućeg mjeseca, čime će dobiti dva nova ili četiri popravljena aviona.

“Zatim ćemo dati na popravak 10 ili 12 motora”, dodao je on, ne spominjući ukrajinsku krizu, niti razloge zašto Bugarska želi obnavljanje flote.

Izvor: Agencije