Bugarski izbori između Istoka i Zapada

Drugi prijevremeni parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednjih godinu dana održavaju se u nedjelju, a mnogi se pitaju da li Bugari na ovim izborima biraju između Istoka i Zapada.   

Ratko Limanovski, koji zabavlja građane Sofije na jednoj od stanica metroa, kaže da mu je život težak, pa zato od nedjeljnih izbora ima velika očekivanja.

Bez posla je, a sviranjem u metrou može da zaradi dnevno blizu pet eura.

„Ovo je zemlja pravoslavnog naroda. Amerika ne treba da se miješa u unutrašnje stvari i ekonomiju zemlje pravoslavnog naroda“, kaže Limanovski o izborima i svojoj zemlji.

Za mladog biznismena i PR stručnjaka Bojana Bakardžijeva nedjeljni izbori predstavljaju samo sukob dvije strane.

„Rekao bih da se u ovom trenutku odvija bitka između, da ih nazovemo, lobija koji se bore da li će strateški razvoj biti okrenut prema Rusiji i Euroazijskom savezu ili ćemo nastaviti da se razvijamo kao zapadno orijentisana država EU-a“, navodi.

Balkanska dilema

Dodaje da se, dok se vodi takozvana borba Istoka i Zapada, zaboravlja na istinsko građansko društvo.

„Priča se priča kako je u vrijeme komunizma bilo mnogo bolje, gdje se naravno računa na nostalgiju starijeg birača, uglavnom biračkog tijela ljevice. Druga strana tvrdi, da bi se razvili kao moderno društvo, moramo slijediti unaprijeđene modele demokratije i slobode, a ne da se krećemo ka modelima upravljanja tipa Putin, to jest da kažem – pseudodemokratije“, ističe Bakardžijev.

Međutim, kako iz Sofije izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, danas kao članica Evropske unije, bez obzira na to ko pobijedi na izborima, Bugarska će se morati povinovati pravilima koja važe u tom savezu.

Za analitičara Georgija Koritarova izbor između Istoka i Zapada, koji se nudi bugarskim biračima, očekivan je. Smatra da je to tradicionalna dilema na prostoru cijelog Balkana.

„Sada smo suočeni sa dva izazova. Jedan od njih je da li i kako, i sa kakvim konceptom treba graditi infrastrukturni projekat Južni tok. Drugi izazov, koji je posebno bolan, vezan je za rusku agresiju i aneksiju Krimskog poluotoka“, ističe Koritarov.

Sačuvati entuzijazam

Velika očekivanja od projekta plinovoda Južni tok ove godine su pomalo iznevjerena kada je pod pritiskom EU-a taj projekat zamrznut.

Koritarov vjeruje da bi Bugarska trebalo da osudi dešavanja u Ukrajini, a da Južni tok gradi po zakonima EU-a.

„Uostalom, kako je govorio Čerčil: ‘Uspjeh je put od jedne greške do druge, važno je samo da sačuvaš entuzijazam’. U tom kontekstu Bugari, korak po korak praveći greške pokušavaju i važno je samo da sačuvaju entuzijazam.“

Bugarska u nedjelju bira novi sastav parlamenta koji će izabrati vladu. Očekuju je veliki izazovi – i u unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Izvor: Al Jazeera