Bugarski nacionalisti mijenjaju muslimanska imena ulica

Nova imena ulica će zaustaviti uplitanje Turske u unutrašnju politiku Bugarske, rekao je desničar Alexander Sidi (Reuters)

Jedna od pokrajina u Bugarskoj, u kojoj dominira desnica, odlučila je da promijeni imena svih ulica koja su izvedena iz arapskog ili turskog jezika.

U izvještaju koji je za The Times napisala Hannah Lucinda Smith iz Istanbula, stoji kako će u Staroj Zagori čijim gradskim vijećem upravljaju „Ujedinjeni patrioti“ biti promijenjena imena 838 ulica i puteva, a nova imena će izabrati grupa akademika.

“Promjena naziva ulica u Staroj Zagori predstavlja pobjedu patriotizma i bugarizma”, izjavio je Alexander Sidi, član “Ujedinjenih patriota”, rekavši kako će ovaj korak, također, zaustaviti uplitanje Turske u unutrašnju politiku ove zemlje.

Važno je spomenuti da je ovo područje bilo pod osmanskom vladavinom skoro pet stoljeća, a onda se Bugarski narodni preporod naglo podijelio sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća. U Bugarskoj je ostala muslimanska manjina koja je govorila turski jezik, ali su bili pod stalnim pritiskom Todora Živkova.

Pritisak Živkova

Osamdesetih godina Živkov je pokrenuo postupak u kojem je Turke prisiljavao da uzmu slavenska imena, a također je sprečavao da se provodi obrezivanje muške djece. Blizu 300.000 ljudi je tada pobjeglo u Tursku, a oni što su ostali, održavali su jake veze s Ankarom, a to je dodatno iritiralo bugarske nacionaliste.

Na web stranici desničarske koalicije pisalo je: “Šutnja i prihvatanje arapskih i turskih naziva koji su ovdje ostali još iz prošlosti ne predstavlja simbol tolerancije, već sasvim suprotno tome. To što su Bugari tada morali mijenjati imena i vjeru, bilo je pod prisilom.”

U septembru je ova stranka osvojila 27 mjesta u parlamentu koji broji 240 članova, a to joj je omogućilo da učestvuje u vladajućoj koaliciji. Od tada su se njihovi nacionalistički slogani preselili u srce politike zemlje.

S druge strane, bugarski veliki muftija je poručio kako je “izrazito visok nivo netolerancije prema muslimanima i svemu što se veže za njih na ovim prostorima”.

Izvor: Agencije