Bugarskoj 108 miliona eura za zaštitu granice

Bugarska je od EU tražila 160 miliona eura pomoći kako bi dodatno osigurala granicu prema Turskoj (Reuters)

Evropska unija je odlučila da Bugarskoj osigura 108 miliona eura hitne pomoći kako bi zaštitila granice protiv rastućeg priliva izbjeglica u tu zemlju, saopštio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Bugarska je suočena sa veoma ozbiljnim problemom. To ne treba gledati kao veliki problem za Bugarsku, već kao problem EU-a. Bugarska nije ostavljena sama”, rekao je Juncker novinarima u Bratislavi, na marginama samita lidera EU-a, navodi Reuters.

On je dodao da bi narednih sedmica finansijska podrška Evropske unije mogla da poraste na 160 miliona eura, kako je to Bugarska tražila.

Poboljšati granicu sa Turskom

Bugarski premijer Bojko Borisov u srijedu je zatražio od Evropske unije da njegovoj zemlji “što prije” dodijeli financijsku pomoć od 160 miliona eura za poboljšanje sigurnosti granice s Turskom, koja je pod izbjegličkim pritiskom.

Bugarska se žali da se ne može nositi s povećanjem broja tražitelja azila, koji su blokirani na njenom teritoriju, otkako su u julu pooštreni uvjeti za prelazak srbijansko-mađarske granice.

Oko 13.000 izbjeglica registrovano je u Bugarskoj od početka godine, a njihov broj se u augustu udvostručio u odnosu na juni i juli, objavile su vlasti koje ističu da su prihvatni centri popunjeni.

Izvor: Agencije