Bujanovac bez informacije o gradnji prihvatnog centra

Izbjeglice i dalje stižu u Preševo na jugu Srbije, iako manje nego prethodnih dana. Vlasti u Beogradu su najavile skoro otvaranje novog centra za registraciju i prihvat izbjeglica u obližnjem Bujanovcu, tridesetak kilometara od granice sa Makedonijom.

Neobična slika zabiježena je ispred prihvatnog centra u Preševu.

Nakon velikih gužvi prethodnih dana, nema nikog ispred kapije centra gdje se dobijaju potvrde o registraciji za legalan nastavak puta kroz Srbiju, što je pogodan trenutak i za čišćenje ulica, te pripreme za novi val izbjeglica.

Iščekujući nove grupe ljudi pred nastupajuću zimu, vlasti Srbije saopćile su da planiraju i otvaranje novog centra za registraciju i prihvat na ruti kroz ovu zemlju, javio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović. 

Izbjeglice koje iz Makedonije dolaze u Srbiju uskoro bi, osim u Preševu, neophodne papire za nastavak puta mogle dobiti i u napuštenoj fabrici pored Bujanovca. Radovi u tom objektu još nisu počeli, ali su procjene da bi dnevno kroz taj centar moglo da prolazi i do hiljadu izbjeglica.

Sa zimom stižu dodatni problemi

U opštini Bujanovac, tridesetak kilometara od makedonske granice, još nemaju zvanične informacije o otvaranju novog centra na ovom području, ali su spremni da pomognu.

“Sve što smo mogli i što je u našim mogućnostima, mi smo im, u Bujanovcu, pomogli. Ali, kada je riječ o otvaranju nekog prihvatnog centra, sa nama niko do ovog momenta nije razgovarao da li je to moguće, kako, šta, ni o uslovima”, kaže Nagip Arifi, predsjednik opštine Bujanovac.

Jedan od bitnih uslova svakako je i grijanje fabričkih hala što, očigledno, nadležni još nisu riješili. Jer, sa zimom stižu i dodatni problemi za izbjeglice, a mnogi od njih nisu ni svjesni šta ih čeka.

“Mnogi ne znaju kakvo je vrijeme ovdje. Dolaze iz krajeva u kojim je još toplo. Na Bliskom istoku je i dalje ljeto, tamo je još toplo. Dolaze u majicama kratkih rukava, jer ne znaju kakvo je vrijeme ovdje. Ali sve vlade i Ujedinjeni narodi daju im odjeću i sve što im je potrebno”, kaže Mohamed, izbjeglica iz Sirije.

Više u videosnimku….

Izvor: Al Jazeera