Bukić: Najjača liga svijeta još zanimljivija

Prema najavi takmičenja, novu Jadransku ligu trebalo bi činiti najmanje 12, a najviše 16 klubova (AFP)

Piše: Ibrahim Sofić

Krajem protekle sedmice vaterpolo savezi Hrvatske, Srbije i Crne Gore dogovorili su proširenje aktuelne Triglav Jadranske lige najboljim srbijanskim klubovima.

Jedan od učesnika sastanka o proširenju u Beogradu bio je i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza i najuspješniji hrvatski vaterpolista svih vremena Perica Bukić, koji je ujedno član radne grupe koja bi uskoro trebala krenuti u realizaciju takmičenja.

Bukić za Al Jazeeru ističe kako se očekuje da pojačana Jadranska vaterpolska liga ponudi veoma zanimljive duele i pune tribine bazena.

“S obzirom da se odigravanje postojeće Jadranske vaterpolske lige pokazalo kao pun pogodak, iz više razloga – kako povećanim brojem zanimljivih i atraktivnih utakmica, tako i povećanim interesom medija i publike – odlučili smo od slijedeće sezone postojeću ligu proširiti na najkvalitetnije klubove iz Srbije, da bi već postojeću najjaču ligu na svijetu učinili još jačom i zanimljivijom”, kazao je Bukić.

Nove generacije igrača

Ovaj dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje, dvostruki prvak svijeta te četverostruki prvak Evrope smatra kako će biti višestruka korist od jačanja Lige.

“Očekivanja su da dobijemo još više utakmica, kroz koje će već dokazani igrači pokazati sve što znaju, ali isto tako će kroz te utakmice stasavati nove generacije mladih igrača, koje znače budućnost ovoga sporta. Također, očekujem pune tribine bazena, jer će utakmice ovih klubova biti iznimno zanimljive, kvalitetne i neizvjesne.”

Prema najavi takmičenja, novu Jadransku ligu trebalo bi činiti najmanje 12, a najviše 16 klubova.

“Konačan format natjecanja će se znati najkasnije do kraja svibnja, ali je realno da u toj ligi sudjeluje najmanje pet najboljih hrvatskih, četiri srbijanska i tri crnogorska kluba. O nizu okolnosti koje su nam u ovom trenutku nepoznanica, ovisi da li će u prvoj godini biti 12 ili 16 klubova sudionika, prije svega to su želje i financijske mogućnosti klubova”, objašnjava sugovornik Al Jazeere.

Regionalni timovi – kako u klupskim, tako i u reprezentativnim takmičenjima – dominantni su u vaterpolskim bazenima, a neki od jačih rivala dolaze iz susjednih država, Italije i Mađarske. Italijanski Pro Recco već ima iskustva u Jadranskoj ligi, pa se pitanje o daljem širenju takmičenja samo nameće.

“Ideja s klubovima iz Mađarske i Italije je, naravno, uvijek opcija. Međutim, realna je procjena, a i iskustvo prethodnih pokušaja sa širenjem lige u tom smjeru je pokazalo, da LEN [Evropska federacija plivačkih sportova] ne gleda s odobravanjem na tako zamišljenu ligu. S obzirom da su nam suradnja i dobri odnosi s LEN-om jedan od prioriteta, do daljnjega, odnosno bez suglasnosti LEN-a, nije realno takvo širenje lige”, navodi Bukić.

Reakcija LEN-a

Evropska federacija plivačkih sportova već ima nekoliko jačih takmičenja pod svojim okriljem (Liga evropskih prvaka, Kup LEN-a), no dodatno jačanje već izuzetno kvalitetne Jadranske lige ne bi trebalo biti problem LEN-u, smatra Bukić.

“Mislim da LEN neće imati nikakvih negativnih reakcija u odnosu na proširenje lige na klubove iz Srbije, ali naravno da ćemo vrlo brzo i s njima sjesti i informirati ih o našim željama. Također, probat ćemo, upravo u razgovorima s LEN-om, pronaći opciju da ova liga bude važna i zanimljiva iz više razloga”, zaključuje Bukić.

Poznato je kako će u drugoj sezoni igrati 10 najbolje plasiranih klubova iz prve sezone te dva kluba iz kvalifikacija. Svake će se godine organizirati turniri osam najboljih klubova sudionika (Final 8), te nove lige u mlađim selekcijama (U-14 i U-16).

Liga će imati  upravni odbor, u kojem će biti po tri člana iz Hrvatske i Srbije, dva iz Crne Gore, a po svemu sudeći, jednog predstavnika imat će i sponzor lige.

Izvor: Al Jazeera