Oglasi

'Bukom protiv mraka' u gradovima širom Srbije

Danas su pet gradova održani skupovi kako bi se građani upoznali s problemima u medijima, navode iz Grupe za slobodu medija.

'Bukom protiv mraka': Peticija za podršku medijskim slobodama

Širom Srbije udanas su održani skupovi "Bukom protiv mraka", koju organizira Grupa za slobodu medija.

Skupovi su istovremeno održani na gradskim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

"Skup se organizuje sa ciljem upoznavanja građana sa problemima u medijima, ali i za pridobijanje podrške javnosti za zahteve koji su nedavno predstavnici inicijative podneli predsednici Vlade Ani Brnabić", navodi se u najavi skupa.

Iz ove grupe navode kako su u Srbiji medijima i novinarima ozbiljno ugrožene medijske slobode, kako je prisutna "kontinuirana diskreditacija i diskriminacija medija i novinara, koji drže do profesionalnih i etičkih standarda i rade u interesu građana i javnosti", te kako se u oblasti javnog informiranja ne provode zakoni i krše profesionalne i etičke norme.

Istražiti napade na novinare

U neformalnoj Grupi za slobodu medija nalaze se novinarska i medijska udruženja, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva i građani i građanke.O

Oni od Vlade i Narodne skupštine Srbije zahtijevaju, između ostalog, da se prestane s javnim prozivkama i pokušajima diskreditacije medija i novinara.

Traže da nadležni državni organi po hitnom postupku rasvijetle sve napade na novinare i slučajeve ugrožavanja njihove sigurnosti i pokrenu postupke protiv počinilaca, kao i da Ministarstvo kulture i informisanja odmah obustavi rad na novoj Strategiji razvoja javnog informisanja zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova Radne grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.