Bundesliga: HSV u borbi za opstanak

HSV je jedini klub u Njemačkoj koji nikada nije ispao iz Bundeslige, ali ove sezone nalazi se u velikoj krizi i pred najvećim je izazovom da održi tu tradiciju. Trenutno je u zoni ispadanja.

Golom Lengkapa HSV je na svom terenu izgubio od Herthe.  Nakon 13-og poraza sezone u zoni su ispadanja, a dres HSV-a nose i četiri igrača iz naše regije.

Najzvučnije ime među njima je Ivica Olić koji se nakon šest godina vratio u Hamburg.

Radikalne promjene 

Uprava klub u želji za radikalnom promjenom otpustila je trenera Josefa Zinnbauera.

Zadatak da pokuša izboriti opstanak dobio je sportski direktor  Peter Knaebel.

“Poznajem ekipu veoma dobro. Igračima sam već rekao da ćemo nešto mijenjati, ukazao sam na stvari koje možemo poboljšati. Ali, nemojte očekivati da će doći do zaokreta od 180 stepeni. Igrači znaju ko sam i šta mogu očekivati od mene”, kazao je privremeni trener HSV-a Peter Knaebel.

Knaebel ima zavidno igračko, ali skromno trenersko iskustvo. Do sada je samo vodio švicarskog drugoligaša Winterthur. Nekadašnji prvak Evrope u 26 kola sakupio je samo 25 bodova. Stanje na tabeli izgleda ovako. Iza HSV su samo Paderborn i Stuttgart. Ipred su Freiburg i Hannover.

Težak zadatak

Do kraja sezone ostalo je još osam kola.

“Stanje je takvo kako jeste i nemamo vremena razmišljati o drugim stvarima, osim o rješavanju situacije. Znam sve igrače. Znam koliko smo jaki, moramo vratiti samopouzdanje i pokazati to na terenu. Uvjeren sam da ćemo ostati u Bundesligi”, zaključio je Knaebel.

U svom debiju Knaebel će imati težak zadatak. HSV u narednom kolu gostuje kod Bayera u Leverkusenu.

Izvor: Al Jazeera