Bundestag odobrio povlačenje vojnika iz Incirlika

Povlačenje vojnika iz Incirlika vrhunac je napetosti između Njemačke i Turske (Arhiva)

Njemački parlament je odobrio povlačenje trupa iz vojne baze Incirlik u Turskoj, nakon što je Ankara odbila da dozvoli njemačkim poslanicima pristup svojim vojnicima koji su tamo stacionirani.

Za tu odluku glasao je 461 od 569 poslanika Bundestaga, dok je 85 bilo protiv, a 23 suzdržano.

Kako je javio Reuters, parlament je saopćio da podržava plan da se 280 njemačkih vojnika iz Incirlika premjesti u bazu u Jordanu i očekuje da povlačenje ubrzo počne.

Napetosti između država

Povlačenje vojnika iz Incirlika vrhunac je napetosti između dvije države, koji je počeo donošenjem rezolucije Bundestaga kojom je pokolj nad Armencima u Turskoj tokom Prvog svjetskog rata proglašen genocidom, čemu se službena Ankara oštro protivi.

Kulminirao je tokom predizborne kampanje turskih političara po Njemačkoj, na kojoj se vrbovalo za ustavne promjene u Turskoj.

Njemački mediji govore o presedanu u historiji NATO-a, jer jedna članica saveza svoje jedinice zbog nesuglasica s drugom članicom premješta u zemlju koja nije član NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel kazao je ranije da njegova zemlja nema drugog izbora nego da povuče svoje snage iz Incirlika.

Izvor: Agencije