Burne reakcije na javno pokajanje pjevačice

Japanska pjevačica i članica popularne ženske grupe AKB48 Minami Minegiši na internetu se izvinila zbog kršenja najvažnijeg pravila menadžmenta grupe, prema kojem ne smije biti u (ljubavnoj) vezi.

Video u kojem se vidi da je Minami obrijala glavu u znak kajanja izazvao je burne reakcije japanske javnosti.

AKB48 je najveći japanski ženski bend. Ovu muzičku senzaciju čine starlete, od kojih su neke još tinejdžerke.

Publiku su privukle onim što se u Japanu naziva “ka-waii” – kombinacijom kvaliteta kao što su ljupkost i nevinost, koje su postale značajan dio japanske pop kulture.

Kada je fotograf jednog tabloida snimio Minami Minegiši nakon što je provela noć s nepoznatim muškarcem, pjevačica se odlučila za tradicionalnu gestu pokajanja i obrijala glavu. Njen video je objavljen na web stranici benda.

Negodovanje javnosti

“Znam da je ovo previše optimistično, ali i dalje želim biti Minami Minegiši iz grupe AKB48. Za sve sam sama kriva. Iskreno se izvinjavam svima”, rekla je Minami.

Od članica AKB48 zahtijeva se određeno ponašanje. Zlatno pravilo glasi: nema izlazaka s momcima, kako ne bi razbile iluzije muške publike.

Minegišino izvinjenje i odluka menadžmenta da je degradira među djevojke koje se tek obučavaju za nastupe, izazvali su val negodovanja na internetu.

“Braniti im da budu u vezi s nekim zapravo je kršenje ljudskih prava”, glasi jedan komentar na internetu.

Drugi, pak, smatraju da su sa videom otišli predaleko, pa je ostavljen i ovakav komentar: “Kao da se izvinjava djevojka koju teroristi drže kao taoca.”

Kao jedna od osnivačica benda, Minegiši je odrastala pod svjetlima reflektora.

Zbog skandala, mnogi u Japanu postavljaju veoma neugodno pitanje: kolika je, zaista, cijena slave?

Izvor: Al Jazeera