Dalić ne smatra da je učinila nešto nedozvoljeno

Martina Dalić
Iz objavljenog iskaza Martine Dalić proizlazi da su premijer i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor (Reuters)

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica gospodarstva Martina Dalić ne smatra da je učinila bilo što nedozvoljeno, komentirajući objavu njezine elektronske pošte o Agrokoru.

Istaknula je i kako e-mailovi koje je objavio portal Index potvrđuju ono što je i ranije govorila, a to je da je glavna autorica “lex Agrokora” i da bi i danas na isti način učinila sve kako bi se pod kontrolu stavio veliki gospodarski problem.

Navela je i kako se smatra odgovornom za radna mjesta.

Index je objavio e-mail prepisku između Dalić i autora “lex Agrokora”, što je izazvalo buru u javnosti i zahtjeve iz oporbe za njezinom smjenom, pa i istragom Državnog odvjetništva.

Iz Državnog su odvjetništva na upit Al Jazeere odgovorili kako postupaju po nekoliko podnesenih kaznenih prijava vezanih uz trgovačko društvo Agrokor i za potrebe tog postupanja, među ostalim, razmatraju relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima.

Plenković podržao Dalić

No, nakon što je objavljena korespondencija vicepremijerke Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. “lex Agrokora”, o tome da su konzultirani stručnjaci kako bi u kratkom roku našli rješenje koje bi spriječilo nekontrolirane stečajeve u okviru Agrokora, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se sve to radilo u suglasju s tadašnjim koalicijskim partnerima iz Mosta i da Dalić i dalje uživa njegovo povjerenje.

Prethodno je ministar financija Zdravko Marić, upitan o prepisci, izjavio da ne bi ništa komentirao u vezi s time, rekavši kako nema mnogo informacija o najnovijim objavama jer je u Jordanu na zasjedanju godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Naveo je da je nedavno bio pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa te da je za njega ta priča, kako je rekao, dobrim dijelom završena, prenosi Večernji list.

Na upit novinara je li sukladno zakonu da, barem kako pokazuju e-mailovi, ljudi koji su bili uključeni u izradu “lex Agrokora” kasnije rade i savjetničke usluge koncernu, a dobivali su, navodno, i povlaštene financijske informacije iz koncerna, Marić je ponovio da to ne želi komentirati, rekavši da osobno nikad ne bi davao takve informacije.

Marić: ‘Isključio sam se iz komunikacije’

Na upit je li bio osobno uključen u tu korespondenciju rekao da je na samom početku, “kad su se određene stvari događale”, bio uključen malim dijelom, ali se ubrzo isključio iz toga.

“Sâm sam se isključio ne samo iz svih rasprava i odlučivanja nego i iz komunikacije [vezane za Agrokor]”, istaknuo je Marić, kako prenosi Večernji list.

Povjerenstvo je krajem travnja odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Marića jer je donijelo odluku da nije povrijedio načela obnašanja javne dužnosti.

Saborska rasprava u srijedu je cijelo prijepodne prekidana zahtjevima za stanku oporbenih klubova zbog objave navodnih tajnih e-mailova potpredsjednice Vlade Martine Dalić i tvrtki koje su sudjelovale u izradi “Lex Agrokora”, koje je objavio portal Index.hr.

Među ostalim, zbog objave e-mailova stanke su zatražili i Nikola Grmoja iz Mosta i Branimir Bunjac iz Kluba zastupnika Živog zida i Snage.

Grmoja je izjavio kako je ovo težak udarac premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi.

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Gordan Maras pozvao je u srijedu državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu o komunikaciji između autora “lex Agrokora” i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, poručivši da premijer Plenković treba razriješiti Dalić njezine funkcije.

Maras: ‘Otvoriti istragu’

“Državni odvjetnik odmah se treba uključiti u cijeli postupak, a predsjednik Vlade Andrej Plenković treba razriješiti ministricu, koja je kompromitirala ne samo njega i Vladu nego i hrvatsku državu”, rekao je Maras u Hrvatskom saboru komentirajući članak na portalu u kojem su objavljeni e-mailovi Martine Dalić.

Bahato ponašanje s e-mailovima dovoljno je, rekao je, za smjenu Dalić, no on osobno misli da u svemu ima i osnova za kazneno djelo.

Da nije riječ o “zanemarivoj aferici” smatra čelnik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak.

“Ovo zasigurno ne može biti zanemariva aferica. Ako je točno što je objavljeno, radi se o najvećoj pljački Hrvatske. Dalić bi to trebala što prije razjasniti – ili podići kaznene prijave protiv onih koji su to objavili ili pomoći premijeru i podnijeti ostavku. Ovo ponašanje je nedopustivo i dokaz da se radi o smišljenoj pljački 500 milijuna kuna”, ustvrdio je Beljak, kako prenosi Hina.

Index.hr objavio je komunikaciju Martine Dalić iz koje proizlazi, tvrde na tom portalu, da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna, prenosi Hina.

Ustavni sud: ‘Lex Agrokor’ u skladu s Ustavom

Dalić je nedavno dobila povjerenje u Hrvatskom saboru prilikom odlučivanja o iskazivanju nepovjerenja – od 147 zastupnika za njezin je opoziv glasovao 71 zastupnik, a protiv njih 76.

Oporba je tražila smjenu Dalić zbog “savjetničke afere” u vezi s bivšim posebnim povjerenikom Vlade za Agrokor Antom Ramljakom.

Ustavni sud Republike Hrvatske u utorak je objavio da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao “lex Agrokor”, sukladan Ustavu.

Hrvatski sabor taj je zakon donio 6. travnja prošle godine.

Prema njemu, trgovačko se društvo smatra sistemski značajnim ako zapošljava više od 5.000 radnika i ima obveze veće od sedam i pol milijardi kuna (nešto više od milijardu eura).

Zakonom je uređen postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati održivo i stabilno.

Izvor: Al Jazeera i agencije