Burns: SAD čvrsto uz nezavisno Kosovo

Jahjaga je rekla da je 'stalno prisustvo SAD na Kosovu garant mira i stabilnosti u cijelom regionu' (AFP)

Zamjenik američke državne tajnice William Burns posjetio je u subotu Prištinu, gde se sastao s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hashimom Thacijem.

Burns je u razgovorima s Jahjagom istakao da će SAD nastaviti podržavati Kosovo na međunarodnoj i regionalnoj sceni i na unutrašnjem planu i da “neće podržati nijedan korak koji može štetiti nezavisnosti Kosova”, saopćeno je iz kabineta predsjednice Kosova.

‘SAD su zainteresirane za napredak cijelog regiona Balkana ka evropskim integracijama’, izjavio je Burns.

“SAD su zainteresirane za napredak cijelog regiona Balkana, ukljućujući i Kosovo, ka evropskim integracijama”, izjavio je Burns, prenosi Tanjug.

Jahjaga je zahvalila zamjeniku državne tajnice za pomoć i podršku SAD-a i istakla da je “stalno prisustvo SAD na Kosovu garant mira i stabilnosti u cijelom regionu”.

‘Kriminalne strukture na sjeveru’

Ona je ocijenila da je plan Marrtija Ahtisaarija, koji Srbija nije prihvatila, najbolje rješenje za opštine sa sjeveru Kosova, a da on nije mogao biti primijenjen “zbog prepreka koje su činile ilegalne strukture i kriminalne strukture na sjeveru Kosova”, ali i zbog “uplitanja Srbije u unutrašnja pitanja Kosova”.


William Burns [Getty]

Jahjaga je također izrazila spremnost Prištine da provede sve sporazume postignute u dijalogu s Beogradom i zatražila da to učini i druga strana.

Ona je zatražila da se u sljedećoj rundi razgovora o regionalnom predstavljanju “ima u vidu da se ne dovodi u pitanje državnost Kosova”.

Burns je s ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxajem potpisao Sporazum o statusu snaga (SOFA), na osnovu kojeg će američki vojni kadrovi raditi s pripadnicima Kosovskih sigurnosnih snaga na daljem razvijanju njihovih kapaciteta da izvršavaju svoja osnovne zadatke.

Sporazum daje pravni okvir unutar kojeg američka vojska i civilno osoblje Ministarstva odbrane SAD-a koje nije dio misije NATO-a može raditi na Kosovu.

Čvrste garancije

Burns dao je čvrste garancije da će američka administracija nastaviti s pružanjem pomoći većinski srpskim opštinama na Kosovu, kao i da će zaživljavanje novih kosovskih opština s većinskim srpskim stanovništvom biti u fokusu prioriteta Vlade SAD-a.

On je na sastanku s predsjednicima opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu rekao da će SAD izvršiti dodatni pritisak na kosovske centralne vlasti kako bi se dosljedno primjenjivao Ahtisasrijev plan, javlja dopisnik Srne.

Burns je posjetio manastir Gračanicu, o čijem ga je značaju po srpsku zajednicu upoznao iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

“Upoznali smo visokog gosta o problemu nedoslednosti centralnih vlasti. Rekli smo da nije dovoljno doneti zakone i neprestano ponavljati da je stvaranje multietničkog Kosova prioritet. Potrebno je da se dosledno primenjuju zakoni kojima se opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom daju ovlaštenja da same upravljaju i odlučuju o pitanjima koja se direktno tiču opstanka, povratka i razvoja”, rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik Opštine Gračanica Bojan Stojanović.

On je dodao da je Burns ponovio da SAD isključivo podržavaju cjelovitost i teritorijalni integritet Kosova i da očekuju nastavak dijaloga, ne samo između Prištine i Beograda, već i unutarkosovskog, jer se demokratsko društvo mora izgraditi na principu jednakosti građana i zajednica.

Burns je posjetio manastir Gračanicu, o čijem ga je značaju po srpsku zajednicu upoznao iguman Visokih Dečana Sava Janjić, a potom se sastao s Njegovim preosveštenstvom vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Izvor: Agencije