Busek za širenje EU-a na prostor nekadašnje monarhije

Erhard Busek se založio za prodršku proširenja Evropske unije na prostor 'stare' moharnije (Arhiva)

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek založio se za širenje Evropske unije na prostor nekadašnje Austro-ugarske monarhije, odnosno na jugoistočnu Evropu.

“Nisam monarhista, ali imamo ogromno nasljedstvo, prije svega kulturno”, naglasio je on na simpozijumu “1918-2018. iz centralnoevropskog ugla” u Beču.

Busek je ukazao na paralele između “Dunavske monarhije” i EU-a kao savezu država.

Kneissl upozorila na podjele

“Od 1918. godine od jednom smo morali na svakih sto kilometara pokazati pasoš, toga ranije nije bilo”, kazao je on, dodajući da je zajednički ekonomski prostor tada bio realnost.

To nije nikakva kulturna nostalgija, već “povezujuća sila”, objasnio je Busek.

On se založio za prodršku proširenja EU-a na prostor “stare” moharnije.

“Mi smo već jednom bili zajedno”, poručio je Busek.

Šefica austrijske diplomatije Karin Kneissl založila se za pragmatičan pogled na centralnu Evropu i upozorila na podjele u centru EU-a.

Kazala je da se ponešto što doživljavamo čini kao da je ogledalo prošlosti za koju smo vjerovali da je prevaziđena.

Nacionalizam i umor od demokratije

Rastuća hegemonistička težnja, sve veći nacionalizam i umor od demokratije podsjećaju, prema njenim riječima, na razvoj u prošlom vijeku.

Kneissl je kazala da je podjela ekonomskog prostora nakon pada monarhije, kao i odnosi novonastalih država, bio obilježen strepnjama i nepovjerenjem, što je bio uzrok za opći osjećaj nestabilnosti, iz kojeg je uslijedilo slabljenje demokratije i dovelo do autoritarizma i totalitarizma.

Posljedice Prvog svjetskog rata, kako je ocijenila, najvjerovatnije su savladane tek nakon raspada istočnog bloka 1989. godine.

Izvor: Agencije