Bush Trumpa nazvao ‘kandidatom haosa’

Republikanski predsjednički kandidat Jeb Bush oštro je kritizirao vodećeg Donalda Trumpa u debati zbog prijedloga da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države, nazvavši ga „kandidatom haosa“ vještog u pričanju kratkih viceva i dosjetki.

Međutim, kandidati Marco Rubio i Ted Cruz odbili su napasti Trumpa zbog njegovog kontroverznog prijedloga te svoje kritike usmjerili na predsjednika Baracka Obamu, optuživši ga da nije uspio omogućiti da SAD bude sigurna država.

„Donald je odličan u kratkim vicevima i dosjetkama, ali je kandidat haosa i bio bi haotičan predsjednik“, kazao je Bush, bivši predsjednik Floride koji, prema istraživanju javnosti, ima manju podršku republikanskih glasača. On je rekao da Trumpov plan za muslimane „nije ozbiljan prijedlog“.

Trump je odbacio Bushove kritike. „On je zakazao u ovoj kampanji, bio je totalna katastrofa“, rekao je, branivši svoj prijedlog.

„Ne govorimo o izoliranju, govorimo o sigurnosti. Ne govorimo o religiji, govorimo o sigurnosti. Naša zemlja je van kontrole“, dodao je.

Trump proteklih sedmica kampanje dominira pozivima da se zabrani muslimanima ulazak u SAD, nakon što je bračni par 2. decembra ubio 14 ljudi u San Bernardinu, u Kaliforniji, a napad je bio inspiriran grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kritike prijedloga

Većina Trumpovih republikanskih suparnika, kao i zvaničnici i čelnici u SAD-u i širom svijeta, kritizirali su Trumpov prijedlog, iako je veliki dio njegovih pristalica iskazao slaganje s njegovim stavovima.

Sedam sedmica prije prvog glasanja za kandidate u Iowi Trump (69) je imao prednost na državnim anketama u borbi za nominaciju za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u novembru 2016, koju je i povećao. Cruz (44) je u nekim anketama ostvario prednost u odnosu na Trumpa.

Republikanska debata u utorak bila je prva od napada u Kaliforniji i Parizu, a očekivalo se da bude uveliko usmjerena na državnu sigurnost.

Većina Amerikanaca odbacuje prijedlog Donalda Trumpa o muslimanima, a stotine aktivista protestirale su u četvrtak navečer pred njegovim hotelom u centru New Yorka, javljaju agencije.

Ta njegova izjava izazvala je val kritika u SAD-u i inozemstvu.

Učesnici demonstracija u New Yorku kazali su da je tim svojim riječima samo pojačao val islamofobije, piše Reuters.

Anketa objavljena u četvrtak za Wall Street Journal / NBC News pokazuje da Trumpov prijedlog podržava 25 posto Amerikanaca, a protiv je 57 posto, prenosi AFP.

No, njegovom je prijedlogu sklono 42 posto republikanaca, a protiv je njih 36 posto.

Mišljenje o muslimanima

Malo manje od dvije trećine Amerikanaca ima dobro mišljenje o muslimanima i taj je podatak stalan od 2002. godine, navodi NBC.

Polovina republikanaca ima nepovoljno mišljenje o muslimanima, pokazuje anketa.

Trump, koji je izjavu da treba zabraniti ulazak muslimanima izrekao nakon smrtonosnih napada muslimanskog bračnog para u San Bernardinu, otkazao je planirano putovanje u Izrael.

Neki su demonstranti u New Yorku kazali da su njegove izjave samo nešto jasnije od izjava drugih političara koji zagovaraju ograničenja za sirijske izbjeglice.

Drugi su ocijenili da je šteta već učinjena i da će muslimani u SAD-u zbog toga trpjeti.

Izvor: Agencije