Čačak: Sedma žrtva trovanja salmonelom

Epidemija salmonele u Domu za stare u Vraniću kod Čačka proglašena je 16. aprila (Al Jazeera)

Broj mrtvih u epidemiji salmonele u Vraniću kod Čačka povećan je na sedam, nakon smrti muškarca starijeg od osamdeset godina koji je preminuo u čačanskoj bolnici.

Direktor te zdravstvene ustanove je rekao da je muškarac primljen u petak u vrlo teškom stanju.

Epidemija salmonele u Domu za stare nedaleko od Čačka proglašena je 16. travnja. Zaraženo je više od 40 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje mještana.

Zabrana rada

Izvanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da u Domu za starije osobe ‘Dvoje’ u Vranićima nema dovoljno zaposlenih i da neki radnici nisu prijavljeni, priopćilo je ranije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

U priopćenju je navedeno da je Ministarstvo 24. siječnja prošle godine zabranilo Petru Mariću iz Čačka pružanje usluge smještaja odraslim i starijim osobama u ilegalnom domu za stare – u objektu na adresi Vranići, Vranići bb, Čačak te da je on postupio po rješenju.

Ministarstvo je zatim, kako je stajalo u priopćenju, postupajući po zahtjevu za izdavanje licence Privrednog društva ‘Dvoje’, 14. 4. 2014. godine donijelo rješenje o utvrđivanju ispunjenosti uvjeta i standarda za pružanje usluga domskog smještaja.

Dom “Dvoje”, koji drži isti vlasnik, dobio je ograničenu licencu na pet godina i “u periodu od izdavanja licence nije bilo primjedbi na rad Doma i kvalitet zaštite korisnika”.

Inspekcijski nadzor izvršen je po primanju informacija o epidemiji crijevnih bolesti u toj ustanovi.

Prvog dana kada je epidemija prijavljena, izvršeno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi s radnih površina.

Izvor: Al Jazeera i agencije