Čačić bi da služi kaznu u Hrvatskoj

Čačić je zahtjev preko svog odvjetnika predao Ministarstvu pravosuđa (Pixsell)

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić zatražio je od mađarskog pravosuđa da u Hrvatskoj izdržava kaznu zatvora, na koju ga je zbog prometne nesreće osudio sud u Mađarskoj, potvrdili su u srijedu navečer u Ministarstvu pravosuđa.

Čačić je zahtjev preko svog odvjetnika predao Ministarstvu pravosuđa, koje je zahtjev prevelo na mađarski jezik i uputilo ga mađarskom Ministarstvu pravosuđa.

Mađarske vlasti nemaju rok u kojem trebaju odgovoriti, prenosi Hina.

Čačića je mađarski sud pravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su u januaru 2010. godine poginule dvije osobe.

Prema toj presudi, bivši prvi potpredsjednik Vlade trebao bi u zatvoru odslužiti polovicu kazne, odnosno 11 mjeseci.

Saglasnost dviju država

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o saradnji u izvršenju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Evrope (VE) o transferu osuđenih osoba.

No, za to je potrebna saglasnost dvije države.

Konvencija dopušta da države potpisnice jedna drugoj međusobno ustupe izvršenje zatvorske kazne po načelu uzajamnosti.

Ako se dvije države slože da Čačić izdržava kaznu u Hrvatskoj, morao bi se provesti postupak egzekvature, što znači da bi se presuda izrečena u Mađarskoj morala uvesti u hrvatski pravni sistem te bi se, bez ulaženja u njen sadržaj, trebala uskladiti s hrvatskim Kaznenim zakonom.

Izvor: Agencije