Čad za ravnopravnost arapskog jezika

U Čadu, nekoliko civilnih udruženja uputilo je državnim institucijama zahtjev za puno sprovođenje ustavne odredbe koja osigurava jednakost arapskog i francuskog jezika u službenoj upotrebi. 

Već nekoliko vijekova, usmeno podučavanje Kur'anu kod muslimana u Čadu predstavlja prvi korak u upoznavanju vjere. Povezanost vjere i arapskog jezika pomogla je širenju ovog jezika u svim slojevima društva.

Međutim, Francuska koja je početkom dvadesetog stoljeća kolonizirala ovu afričku zemlju, u službenu upotrebu uvela je isključivo francuski jezik.

Iako su danas oba jezika zvanično u upotrebi, arapski jezik još nije povratio ulogu koju je imao prije kolonizacije.

„Bez arapskog jezika nije moguće upoznati historiju ove zemlje staru više od hiljadu godina. Njegova odbrana predstavlja povratak nacionalnom identitetu naroda u Čadu“, rekao je Hasbullah Mahdi, iz Saveza udruženja za podršku arapskom jeziku.

Arapski jezik povezuje etničke zajednice

„Arapski jezik predstavlja glavnu poveznicu u komunikaciji između etničkih grupa. Njime govori više od 100 različitih plemena. Svako od njih je razvilo poseban dijalekt kojim se razlikuje od ostalih“ javlja reporter Al Jazeere, Fadoul Abderazak.

Vladajuća stranka u Čadu je ove godine otvorila kancelariju za koordiniranje aktivnosti na izjednačavanju arapskog sa francuskim jezikom. Konačni cilj je ravnopravan tretman oba jezika u državnim institucijama.

“Nesporno je da postoji želja za ravnopravnošću oba jezika. Međutim, svaka zvanična odluka mora biti popraćena sredstvima koja će pomoći u realizaciji. Nedostatak sredstava je glavni razlog za sporo provođenje odluke o jednakosti dva jezika“, navodi Ahmad Habib, sekretar vladajuće partije MPS.

Čad je ove godine vojnom paradom proslavio 55 godina od stjecanja nezavisnosti od Francuske. Ovom prilikom je predsjednik Idriss izjavio da preferiranje francuskog u odnosu na arapski jezik znači manje lojalnosti domovini.

Pobornici povratka arapskog jezika kažu da ipak očekuju konkretna djela koja će biti u skladu sa izjavama predsjednika Debyja.

Izvor: Al Jazeera