Cameron u iznenadnoj posjeti Afganistanu

Cameron kazao da su britanske oružane snage platile vrlo visoku cijenu učestvovanja u ratu u Afganistanu (Reuters)

Britanski premijer David Cameron obećao je podršku Londona novoizabranom predsjedniku Afganistana, kao prvi zvaničnik koji posjetio Kabul od dolaska Ashrafa Ghanija na vlast 29. septembra.

Kazao je kako će Britanija ostati jak partner i dobar prijatelj njegovoj zemlji. Velika Britanija je, poslije SAD-a, druga zemlja po broju vojnika u sklopu međunarodne vojne koalicije, koja je u Afganistan stigla nakon američke intervencije 2001. godine.  

„Dijelimo zajednički cilj, a on je sigurniji, stabilniji i prosperitetniji Afganistan. Želimo Afganistan koji više nije utočište teroristima ili prijetnja drugim zemljama. Zato smo danas razgovarali o tome kako da nastavimo raditi zajedno na postizanju tih ciljeva“, kazao je britanski premijer.

Četiri dana otkako je imenovan na dužnost, Ghani je govorio o ulozi NATO-a, pod čijom su komandom djelovale međunarodne snage i u tome se razlikuje od svoga prethodnika Hamida Karzaija, koji je sa Savezom imao loše odnose posljednjih godina, piše agencija AFP.

Zahvala britanskim vojnicima

Britanske oružane snage „platile su vrlo visoku cijenu“ učestvovanja u toj koaliciji, rekao je Cameron i odao počast za „453 britanskih muškaraca i žena koji su poginuli služeći u Afganistanu“.

„Želim zahvaliti svim tim porodicama koje su izgubile svoje najmilije“, rekao je Ghani i zahvalio svim stranim vojnicima koji su djelovali u Afganistanu otkako je prije 13 godina zapadnom intervencijom svrgnut talibanski režim.

Cameron i Ghani razgovarali su i o konferenciji o Afganistanu u Londonu u novembru kojoj će njih dvojica biti domaćini.

Britanija je sa gotovo 2.900 svojih vojnika druga zemlja koja je imala najveći kontingent u koaliciji u Afganistanu, nakon Sjedinjenih Država.

Međutim, britanski vojnici povući će se do kraja godine i tek mali broj ostat će da uvježbavaju afganistanske časnike, prenose agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije