Cameron izgubio glasanje o budžetu EU-a

Evropska komisija predložila je da budžet za razdoblje 2014-2020. iznosi 1.033 milijarde eura ili pet posto više nego za 2007-2013. (EPA)

Euroskeptici i laburistička opozicija zadali su težak udarac britanskom premijeru Davidu Cameronu prilikom glasanja u Parlamentu, odbacivši njegov prijedlog o zamrzavanju evropskog budžeta kako bi ga potaknuli da se izbori za njegovo smanjenje.

Ishod glasanja nije pravno obavezujući, ali predstavlja udarac za Vladu i dovodi u pitanje Cameronov autoritet.

Evropska komisija (EK) predložila je da budžet za razdoblje 2014-2020. iznosi 1.033 milijarde eura ili pet posto više nego za period 2007-2013. godine.

EK, izvršno tijelo Evropske unije (EU), odbacio je u utorak poziv za smanjene budžeta za 50 milijardi eura.

Cameron smatra da bi bilo kakvo povećanje iznad nivoa inflacije bilo neprilično u vrijeme krize i kazao je da u tom slučaju namjerava uložiti veto na budžet.

Optužbe za oportunizam

Međutim, neki konzervativni zastupnici žele da premijer ode i korak dalje, te da zatraži smanjenje potrošnje u budućim pregovorima.

Za amandman o smanjenju budžeta za razdoblje 2014-2020, koji su na glasanje podnijeli euroskeptični torijevci i koji je dobio podršku laburista, glasalo je 307 zastupnika, a protiv su bila 294.

Britanski premijer, koji je u Briselu bio marginaliziran zbog svoje nepopustljivosti, pretrpio je tako prvi veći poraz u Parlamentu, suočen s neposluhom u vlastitoj stranci.

Cameron je vođu opozicije Davida Milibanda optužio za “oportunizam”, a ovaj mu odgovorio da je po pitanju Evrope slab kao nekada John Major.

Izvor: Agencije