Cameron: Izlazak iz EU povećava rizik rata

Cameron poručio da izolacionizam nikada nije donio dobro Britaniji i da ona ne može stajati po strani dok Europa ulazi u sukob (EPA)

Britanski premijer David Cameron upozorio je u ponedjeljak da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije povećao rizik od rata te da bi ta zemlja skupo platila okretanje leđa 28-članom bloku.

Cameron je tu poruku uputio u govoru o nacionalnoj sigurnosti koji je održao pred diplomatama i predstavnicima tabora “za” i “protiv” daljnjeg članstva u EU, uoči referenduma o članstvu Britanije u Uniji koji će biti održan 23. lipnja, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Izolacionizam nikada nije donio dobro ovoj zemlji”, istaknuo je on, dodavši da povijest pokazuje kako Britanija ne može stajati po strani dok Europa ulazi u sukob.

Upozorivši da bi i sam mir mogao biti ugrožen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Cameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se desetljećima sukobljavale.

“Britanija ima suštinski nacionalni interes da održava zajednički europski cilj izbjegavanja sukoba između europskih zemalja”, rekao je Cameron.

Cameron: Odluka o mjestu Britanije u svijetu

Prema njegovim riječima, odluka o članstvu u EU je i odluka o mjestu Britanije u svijetu i o tome kako će ta zemlja ostati sigurna te kako može djelovati u Europi i diljem svijeta, “a ne samo da prihvaća svijet kakav drugi diktiraju”.

“Želim pokazati da je, ako volite svoju zemlju, ako želite da ostane snažna u svijetu i da građani ostanu sigurni, naše članstvo u EU jedno od sredstava koje nam pomaže da to i ostvarimo”, poručio je Cameron.

Također je izazvao zagovornike izlaska iz EU, među kojima su i neki od njegovih najbližih saveznika, da pokažu da će Britanija biti sigurnija i u većem blagostanju ukoliko napusti 28-člani blok.

Agencija Reuters ocjenjuje da je britanski premijer održao “velik, hrabar, patriotski” govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je članstvo pomoglo u zaštiti zemlje i pojačalo njezinu moć na svjetskoj sceni.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije nanio bi “nesagledive posljedice” europskoj suradnji, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker.

“Brexit” bi “zasigurno nanio nesagledive posljedice europskoj suradnji, o čemu apsolutno ne želim spekulirati, jer sam uvjeren da će Britanci donijeti razumnu odluku”, rekao je on u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke Mediengruppe, prenosi AFP.

Moscovici: Nema pobjednika

Britanci se na referendumu izjašnjavaju o ostanku ili izlasku iz EU, a ankete pokazuju da su građani većinom neodlučni o tom pitanju.

“Svi Europljani žele da Velika Britanija ostane u obitelji”, kazao je Juncker, podsjetivši da je EU s Britanijom u veljači postigla “fair dogovor” o reformama s ciljem da bi je zadržala u bloku.

Europski povjerenik za ekonomiju i financijska pitanja Pierre Moscovici izjavio je da bi izlazak Britanije iz Evropske unije doveo do situacije u kojoj nema pobjednika.

“Strastveno želim da Velika Britanija ostane u EU”, rekao je on za televizijsku postaju BFM TV.

Moscovici je ocijenio da u suprotnom nitko ne bi bio pobjednik.

“Smatram da bi, ako Velika Britanija izađe, to bila situacija bez pobjednika – gubitak za njih, gubitak za nas”, istaknuo je on, kako prenosi Reuters.

Izvor: Agencije