Cameron traži od G8 da oživi ekonomiju

Kao jedan od prioriteta britanskog predsjedavanja G8, Cameron najavio uspostavu sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a (EPA)

Britanski premijer David Cameron, čija zemlja 2013. predsjedava G8, pozvao je čelnike te skupine industrijski najrazvijenijih i finansijski najmoćnijih zemalja svijeta da poduzmu odlučne mjere kako bi se oživjela svjetska ekonomija.

“Jasno je da će se u 2013. Svjetska ekonomija suočiti s nesigurnošću”, poručio je Cameron u pismu čelnicima Kanade, Njemačke, SAD, Francuske, Italije, Japana i Rusije.

Odlučne mjere

“Ambiciozni kriteriji i odlučne mjere koje mi postavimo kao čelnici osam zemalja koje čine gotovo pola svjetskog BDP-a mogu značiti konkretnu razliku koja će potaknuti gospodarstvo”, poručio je britanski premijer.

On je izrazio nadu da će susret na vrhu G8 u Sjevernoj Irskoj najavljen za 17. i 18. juni biti prilika za približavanje tom cilju, ali je upozorio da će za postizanje tog cilja biti potrebni čvrsta volja i mjeseci rada, javila je agencija Hina.

“Ovaj samit G8 ne bi trebao biti takav da mi u zadnji čas izvadimo čekovne knjižice, obećamo da ćemo izdvojiti određenu svotu i to nazovemo uspjehom”, kazao Cameron.

“Ono o čemu govorimo su dugoročne promjene u našim zemljama i u pravilima koja određuju odnose među njima. Ako tako postavimo naša očekivanja, siguran sam da uspjeh ovisi o tome da odmah pokrenemo raspravu o tim promjenama”, dodao je.

Tri teme

Najavio je da će samit uglavnom raspravljati o tri teme: o borbi protiv protekcionizma, borbi protiv izbjegavanja oporezivanja i promoviranju transparentnosti u djelovanju kompanija i nacionalnih ekonomija.

Kao jedan od prioriteta tokom britanskog predsjedavanja G8 Cameron je najavio uspostavu sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a.

Izvor: Agencije