Cameron u Alžiru zbog borbe protiv terorizma

Alžirske vlasti vide posjetu kao priliku za "jačanje političkog dijaloga sa Britanijom" (AFP)

Britanski premijer David Cameron doputovao je u Alžir kako bi razgovarao o sigurnosti, dvije sedmice nakon napada na gasni kompleks u kojem je poginulo 37 stranih talaca, među kojima i britanski državljani.

Alžirski premijer Abdelamalek Sellal dočekao je Camerona na međunarodnom aerodromu, a nakon toga sastao se sa predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom.

Cameronov glasnogovornik u Londonu rekao je da će britanski premijer sa alžirskim zvaničnicima razgovarati o uspostavljanju partnerstva sa Alžirom za “borbu protiv terorističke prijetnje”.

Cameron je tokom posjete rekao novinarima da napad na gasno polje i francuska vojna intervencija u Maliju “podsjećaju na važnost partnerstva između Britanije i zemalja u regiji”.  

“Želim da radim sa alžirskom Vladom i drugim vladama u regiji kako bi bili sigurni da radimo sve što možemo u borbi protiv terorizma na čvrst i inteligentan način, i koristimo sve što nam je dostupno, što će učiniti njih sigurnijim, nas sigurnijim i svijet sigurnijim”, rekao je britanski premijer u Alžiru.

“Ono što je potrebno u zemlji kao što je Mali, isto kao u zemlji što je Somalija na drugoj strani Afrike, jeste kombinacija čvrstog pristupa sigurnosti, pomoći, politici”, dodao je.

‘Bilateralna saradnja’

Alžirske vlasti su saopćile da ovu posjetu vide kao priliku da se ojača politički dijalog Alžira i Britanije u pogledu bilateralne saradnje.

Britanski mediji su objavili da je sa Cemoronom u Alžir otputovao i šef britanske obavještajne službe MI6.

Posjeta Camerona ovoj afričkoj zemlji predstavlja prvu posjetu britanskog premijera od kada je Alžir stekao nezavisnost  od Francuske 1962. godine.

Britanski premijer će nakon Alžira otputovati u Liberiju, gdje će u petak predsjedavati međunarodnom konferencijom o razvoju.

Talačka kriza, koja je trajala od 16. do 19. januara u gasnom kompleksu u alžirskom gradu In Amenasu, okončana je upadom alžirske vojske.

Vjeruje se da je šest Britanaca bilo među 37 stranih talaca koji su poginuli u napadu vojske, u kojem je stradao i jedan Alžirac, te 29 otmičara.

Izvor: Agencije