Cameronova pozicija ugrožena zbog Brexita

Rast antievropskih osjećanja među britanskim glasačima mogao bi ugroziti poziciju premijera Davida Camerona uoči općih izbora u maju.

Vjeruje se da bi njegov poraz na izborima mogao povećati šanse za takozvani Brexit, odnosno britansko istupanje iz Evropske unije.

Brompton bicikla, kompanija osnovana prije 25 godina, postala je uzor za preklopni bicikl koji je donio revoluciju u kretanju u mnogim gradovima svijeta, ali naročito EU – najvećeg tržišta te kompanije.

Budućnost Velike Britanije u Evropi, bit će ključno pitanje na izborima u maju, a Brompton je samo jedna od mnogih kompanija koje žele ostati u Uniji.

„To znači jednostavniju trgovinu i manje papirologije. Širimo prodaju u mnoge države svijeta, gdje je poslovanje prava noćna mora. Kada nemate tu frustraciju – raspad organizacije, različite cjenovne politike – onda je poslovanje u EU vrlo pozitivno. Problem je što u njoj postoje primjeri prekomjernog trošenja novca i velike neefikasnosti, što frustrira mnoge ljude u Britaniji“, ističe direktor kompanije Will Butler-Adams.

Rast antievropskih osjećanja, pospješen ogorčenošću građana imigrantskom politikom, narušio je šanse za ponovnu pobjedu premijera Camerona.

Jedan dio glasačkog tijela priklonio se britanskoj ANTI-EU nezavisnoj partiji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije