Čanak: Dodik ugrožava teritorijalni integritet Srbije i BiH

Nenad Čanak: Švrljanje po mapama zastrašujuće podseća na početak tragedije devedesetih godina (Al Jazeera)

Lider opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik u Skupštini Srbije Nenad Čanak smatra da se predsjednik bh. entiteta Reublika Srpska Milorad Dodik “igra vatrom” i da “švrljanjem po mapama” ugrožava teritorijalni integritet Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ponovno igranje granicama i švrljanje po mapama zastrašujuće podseća na početak tragedije devedesetih godina prošlog veka”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Čanak smatra da svako ko to radi mora odgovarati te da se Dodik igra, kako kaže, vatrom, koja će i njega progutati.

‘Staviti tačku na zapaljive poruke’

“To nije samo njegov potez flomasterom na mapi, nego ugrožavanje teritorijalnog integriteta kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srbije”, naveo je Čanak.

Lider LSV-a smatra da je je “krajnje vreme” da Srbija, kao jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, “stavi tačku” na Dodikove zapaljive poruke, “objasni mu da je RS teritorijalni entitet suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine i da se prema njemu tako i ponaša”.

Dodik je u intervju za Deutsche Welle rekao da ako Beograd odluči da prizna kosovsku nezavisnost on se ne bi protivio, ali bi to značilo da i RS može biti nezavisna. 

Izvor: Agencije