Cantona: Pastore je bolji od Messija

Cantona: Španija je 2010. godine u Južnoj Africi osvojila naslov svjetskog prvaka sa 10 igrača Barcelone (AFP)

Legendarni francuski nogometaš Eric Cantona (48), poznat po svojim kontroverznim izjavama, ponovo je uzburkao svjetsku javnost izjavivši kako je naslov svjetskog prvaka 2010. godine na Mundijalu u Južnoj Africi osvojila Katalonija, a ne Španija, te tvrdnjom kako je Javier Pastore bolji od Lionela Messija, prenose agencije.

„Španija je 2010. godine u Južnoj Africi osvojila naslov svjetskog prvaka sa 10 igrača Barcelone. To znači da svjetski naslov nije osvojila Španija nego Barcelona“, kazao je nekadašnji francuski as na konferenciji za novinare u Šangaju, gdje će se za dva dana dodijeliti nagrade Laureus za najbolje sportaše svijeta.

Cantona je otkrio kako je i on po majčinoj strani porijeklom Katalonac. Njegov djed dolazi iz porodice Martorell.

„Djed je bio Katalonac, republikanac. Tokom Svjetskog prvenstva 1974. godine čak sam i živio u Barceloni“, otkrila je bivša zvijezda engleskog Manchester Uniteda.

Glasao bi za Figa

Cantona smatra kako se najbolji nogomet igra u Engleskoj, ali i da je najbolji nogometaš današnjice

Argentinac Javier Pastore.

„Barcelona je iznad svih. Najbolji klub u svim segmentima. Međutim, najbolji nogomet se igra u Premiershipu, a najbolji nogometaš je Pastore. Ne šalim se. Pastore je najkreativniji nogometaš današnjice. On svaki put iznenađuje, ali ne golovima već dodavanjima“, istakao je.

Cantona je otkrio kako bi za novog predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) glasovao za Luisa Figa, a ne Seppa Blattera jer je „Figo igrao nogomet, kao i (predsjednik Europske nogometne asocijacije UEFA Michel Platini)“.

Francuski as se proslavio u dresu Manchester Uniteda, a igrao je i za Auxerre, Marseille, Bordeaux, Nimes i Leeds United.

Za francusku reprezentaciju je sakupio 45 nastupa i zabilježio 20 golova.

Izvor: Agencije