Capriles ogorčen zbog izjave Madura

Lider opozicije u Venecueli Henrique Capriles ogorčeno je reagovao na izjavu privremenog predsjednika Nicolasa Madura, koji je rekao da su pristalice opozicionog rivala na izborima 14. aprila “nasljednici Hitlera“.

Maduro je u nedjelju rekao da su Caprilesove pristalice “nasljednici Hitlera” zato što provode kampanju netolerancije time što kritikuju prisustvo kubanskih ljekara u Venecueli i domaće umjetnike koji su podržali Madurovu predizbornu kampanju.

Vanredni izbori

Capriles (40), koji je katolik, ali ima jevrejske korijene, osudio je tu izjavu kao netolerantnu.

“Zna li on ko je bio Hitler? Ako zna, onda je to što je rekao grozno, jer kaže da su ubice oni koji ne misle kao on”, naglasio je Capriles na konferenciji za novinare.

Roditelji Caprilesove majke su, kako je napomenuo Reuters, upravo zbog antisemitizma izbjegli iz Poljske.

Ljevičarski predsjednik Venecuele Hugo Chavez umro je 5. marta od raka i Maduro, koji je bio potpredsjednik, sada je kandidat na vanrednim izborima.

Njegov protivnik je Capriles, kandidat ujedinjene opozicije koga je Čavez pobijedio na izborima u oktobru.

Capriles je u oktobru vodio pozitivnu kampanju protiv Chaveza, iako ga je ljevičarski predsjednik optužio da je pripadnik “pokvarene oligarhije” koja prima naređenja od Washingtona.

Ali pošto je Chavez umro, Capriles sada žestoko napada Madura koga naziva jeftinim Chavezovim klovnom i kubanskom marionetom.

Rezultati ankete provedene sredinom marta, u kojoj je učestvovalo 1.100 ljudi, pokazali su da Madura podržava 55, a Caprilesa 45 posto birača.

Izvor: Agencije