Capriles u utrci za predsjednika Venecuele

Henrique Capriles ponovo optužio Vladu da je prekršila ustav kada je postavila Nicolasa Madura za privremenog predsjednika (Reuters)

Venecuelanski opozicioni lider Henrique Capriles ušao je u utrku na predsjedničkim izborima koji će se održati 14. aprila, optuživši Nicolasa Madura, kojeg je Hugo Chavez izabrao za svog nasljednika, da koristi Chavezu smrt u političke svrhe.   

Capriles, koji je izgubio na oktobarskim izborima od Chaveza, uputio je niz optužbi na račun privremenog predsjednika Madura, sugerirajući čak da je slagao i dan kada je Chavez preminuo.

„Nicolase, neću ti ostaviti otvoren put, druže. Morat ćeš me poraziti glasovima“, rekao je 40-godišnji guverner države Miranda na konferenciji za novinare.

Nakon nekoliko sedmica glasina o Predsjednikovom zdravstvenom stanju, Maduro je prošli utorak na nacionalnoj televiziji objavio da je Chavez preminuo nakon dvogodišnje bitke sa rakom.

„Nicolas je lagao svojoj zemlji“, rekao je Capriles, dodavši da je bivši potpredsjednik kupovao vrijeme tokom Chavezove bolesti kako bi pripremio izbore.

„Ko zna kada je predsjednik Chavez preminuo“, zapitao se Capriles.

‘Kršenje ustava’

Novinar Al Jazeere Gabriele Elizondo, koji izvještava iz Karakasa, rekao je da je postoji nekoliko izazova s kojima se Capriles suočava uoči izbora.

„Izbori dolaze veoma skoro. Samo je 10 dana zvanične kampanje prije izbora. On ima veoma malo vremena da uvjeri ljude“, kazao je Elizondo.

Posljednji ispraćaj venecuelanskog lidera obavljen je petak u Karakasu, a njegovo tijelo bit će balzamirano i trajno izloženo u Vojnom muzeju u Karakasu, gdje je Chavez 1992. kao vojni oficir zarobljen poslije neuspjelog puča. Zgrada će biti pretvorena u Muzej revolucije.

Međutim, opozicija se protivi ovoj odluci i želi da Chavez bude sahranjen.

„Sada, povrh svega, koriste Predsjednikovo tijelo za političku kampanju“, rekao je Capriles, optuživši pomoćnike preminulog predsjednika da su se “razboljeli od vlasti“.

Opozicioni lider je još jednom optužio Vladu za zloupotrebu ovlasti i kršenje Ustava zato što je postavila Madura za privremenog predsjednika u petak, rekavši da je on trebao odstupiti sa vlasti kako bi ušao u predsjedničku utrku.

‘Kompleksni izbori’

Maduro se usprotivio ovakvim optužbama te je naveo da je opozicija pogrešno protumačila Ustav i da je njegova inauguracija Chavezova želja, koji je tražio od nacije da ga izabere ukoliko on umre.   

Nekoliko sati prije Caprilesovog obraćanja, Maduro je prihvatio podršku komunističke partije.

„Ja sam čovjek ulice. Nisam na ovoj poziciji privremenog predsjednika i neću biti predsjednik od 15. aprila zbog taštine ili ličnih aspiracija“, rekao je na konferenciji komunističke partije Maduro (50), bivši vozač autobusa i sindikalni aktivista.

„Bit ću predsjednik i glavni komandant oružanih snaga zato što je to naredba koju mi je on [Chavez] dao i ja ću ispuniti njegove naredbe“, rekao je on.

Dva kandidata će se registrirati za predstojeće izbore u ponedjeljak.

„Ovo će biti veoma kompleksni izbori, sa kratkom kampanjom u kojoj Vlada ima jasnu emocionalnu prednost sa nedavnom smrću Chaveza“, rekao je Luis Vicente Leon, direktor agencije za istraživanje javnog mijenja Datanalisis.

„To će biti bitka između božanstva i čovjeka“, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije