CAR: Hollande poziva na pregovore

Predstavnici pobunjenika rekli da su spremni da razmotre ponudu Afričke unije o koaliciji sa vladom (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je sve strane u sukobu u Centralnoafričkoj Republici da prekinu međusobna neprijateljstva te je ponovno pozvao vlasti te zemlje da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se garantirala sigurnost stranim državljanima koji su se ondje zatekli, objavilo je francusko predsjedništvo.

Francuski predsjednik “s najvećom pažnjom prati razvoj događaja u toj državi, pogotovo nakon sastanka predsjednika Centralnoafričke Republike Francoisa Bozize i predsjednika Afričke unije Thomasa Bonija Yayija, stoji u saopćenju.

Hollande je pozdravio napore predsjednika Afričke unije i Ekonomske zajednice država srednje Afrike koji pokušavaju pronaći rješenje krize putem pregovora.

Koalicija sa vladom

Seleka koalicija, sačinjena od tri pobunjeničke grupe, počela je napade 10. decembra u ovoj bivšoj francuskoj koloniji, tražeći poštovanje mirovnih sporazuma potpisanih s Vladom 2007. i 2011. godine, koji podrazumijevaju razoružanje, demobilizaciju i socijalnu integraciju bivših boraca.

Predstavnici pobunjenika u nedjelju su saopćili da su spremni da razmotre ponudu Afričke unije o koaliciji, dodavši da njihov cilj nije da se pridruže Vladi.

Glasnogovornik Seleka rekao je da njihov cilj nije „ulazak u Vladu nego dopustiti ljudima Centralnoafričke Republike (CAR) da mogu voditi zemlju ka razvoju i samoispunjenju“.

Predsjednik Bozize je ranije rekao da je spreman da dijeli vlast sa liderima pobunjenika.

„Spreman sam da formiram Vladu nacionalnog jedinstva sa pobunjenicima kako bi zemlju vodili zajedno, zato što sam demokrat“, rekao je Bozize.

Kontrola gradova

Saleke koalicija osvojila je već 10 gradova u zemlji, a Vlada strahuje da će krenuti i na glavni grad Bengui koji ima 600.000 stanovnika.

Pobunjenička koalicija je nastala od niza oružanih grupa koje su potpisale odvojene mirovne sporazume 2007. i prošle godine.

Sada optužuju Vladu da nije održala svoja obećanja.

Ekonomska zajednica zemalja srednje Afrike želi uspostavu primirja na terenu prije nego što se održe pregovori.

Izvor: Al Jazeera i agencije