CAR: Zemlja u kojoj je opasno biti dijete

U Centralnoafričkoj Republici (CAR), grupa bivše djece vojnika mogla bi da bude ubijena iako je pod zaštitom UNICEF-a.

Ova agencija Ujedinjenih nacija preuzela je brigu o njima prošlog mjeseca, na početku pobune, kako ne bi opet bili regrutovani.

Andrew Simmons donosi ekskluzivnu priču iz glavnog grada Centralnoafričke Republike.

Djeca su se našla usred neobičnog spora između Vlade i Ujedinjenih nacija. U opasnosti su životi 66 djece, spašene kako ne bi postala djeca vojnici.

Hapšenje u raciji

Prijete im smrću, iako su pod zaštitom UNICEF-a.

 „Ako im se nešto desi, ja ću biti odgovoran, jer sam ja taj koji je donio odluku. Odgovornost će biti moja. Naravno, želim spasiti živote ove djece, a ne pustiti ih da umru”, kaže  Souleymane Diabate, predstavnik UNICEF-a u CAR-u.

UNICEF ih je prošlog mjeseca preselio iz šume u kojoj su pronađena, prije nego što su pobunjenici počeli napredovati.

Prvo sklonište su pronašli u katoličkoj misiji u glavnom gradu. Ali, pročulo se da su tu.

 „Većina je bila jako mala, dok su neki bili moje visine. Nosili su civilnu odjeću, a ne vojne uniforme”, kaže Uniolor Estev Bembayeke, vrtlar.

Bili su mirni u misiji tek nekoliko dana. Zatim su premješteni, da bi ih vojnici uhapsili tokom racije.

Predsjednik Francois Bozize pozvao je svoje pristalice na mobilizaciju. Na radiju je saopšteno da je uhapšena grupa pobunjenika. Nakon međunarodnog pritiska, 24 sata kasnije, djeca su oslobođena.

„Kad su oslobođeni, neuredni i preplašeni, UNICEF ih je prebacio u svoj kompleks. Djeca, njih 66, uglavnom je spavalo na otvorenom, na zemlji. Nakon četiri dana, preseljeni su. UNICEF je ponovo pokušao sakriti njihovu lokaciju, ali nije im uspjelo. Ovog puta, napad je izvršila Predsjednička garda. Jedan oficir je, navodno, upozorio djecu: ‘Ako ijedno od vas pobjegne, vratit ćemo se i sve vas pobiti.’, javio je iz Banguia reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

UNICEF je ozbiljno shvatio ovu i druge prijetnje, posebno nakon neispunjenog obećanja Vlade da će zaštititi djecu.

Osnovno ljudsko pravo

 „To im trenutno nije prioritet. A kad će postati? Kad jedno od djece bude ubijeno? Nadam se da neće doći do toga. Ova djeca se moraju vratiti u školu. Moraju biti sa svojim porodicama”, navodi Souleymane Diabate, predstavnik UNICEF-a.

O tom osnovnom ljudskom pravu većina ne razmišlja, u zemlji u kojoj je izuzetno opasno biti dijete… u kojoj su staratelji pobunjenički zapovjednici…

UNICEF želi odvesti djecu koju je ekipa Al Jazeere snimila u gradu Briji daleko odavde.

Ali, niko ih ne može zaštititi… i mnoga od njih bi se radije borila nego bila zatvorena i podvrgnuta prijetnjama.

Izvor: Al Jazeera