CAS odlučio: Ruski atletičari ne idu u Rio

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbacio je žalbu Rusije na zabranu sudjelovanja njenim atletičarima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru zbog afere u vezi s dopingom.

Zabranu je ranije uvela Međunarodna atletska federacija, a Rusija je uložila žalbu, ukazujući na princip diskriminacije.

No, CAS je potvrdio odluku o zabrani nastupa 68 ruskih atletičara na Igrama u Riju.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko žali zbog odluke suda, uz napomenu kako je “napravljen presedan za kolektivnu odgovornost”.

Višegodišnji doping

Poslije takve odluke suda, u Riju će kao neutralna natjecateljica moći nastupiti ruska atletičarka Darja Klišina, koja živi u SAD-u, prenijeli su ruski mediji.

Jelena Isinbajeva, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u skoku s motkom, kazala je da je odluka Suda sahranila atletiku, javlja Anadolija.

“Hvala vam svima na sahranjivanju atletike. Ovo je čisto politička odluka”, ironično je kazala Isinbajeva.

Isinbajeva, koja je na saslušanju u Lozani zastupala ruske sportiste, dodala je da iza odluke CAS-a da podrži suspenziju ne stoji “ništa konkretno”.

Ona je na kraju pozvala Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), da ukine suspenziju ruskim atletičarima.

Predsjednik Atletskog saveza Rusije Dmitrij Šljahtin kazao je da će nastaviti raditi na antidoping reformama u nadi da će se ruski atletičari nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru vratiti na međunarodnu scenu.

“Nastavit ćemo činiti sve da vratimo povjerenje Međunarodnog olimpijskog komiteta i IAAF-a i ne planiramo daljnje pravne akcije protiv odluke o suspenziji”, rekao je on.

“Poslije igara u Riju bit će razgovora, određenih sastanaka i u svakom slučaju moramo se vratiti tamo i nastaviti se kretati u pravom smjeru.”

Šljahtin je ove godine zamijenio Valentina Balahničeva, dugogodišnjeg predsjednika Atletskog saveza Rusije, koji je suspendiran zbog njegove uloge u iznuđivanju novca od ruskih atletičara koji su se suočavali sa suspenzijom zbog dopinga.

Najbrži čovjek na planeti i višestruki olimpijski prvak Usain Bolt podržava najoštrije kažnjavanje za one koji varaju jer to šalje nedvosmislenu poruku.

–“Ako imate dokaze da neko vara, morate ga kazniti. Ako je to radio cijeli tim, onda morate kazniti cijeli tim. Jedino tako možemo očistiti sport od onih koji se dopinguju. Svi znaju pravila i šta je dozvoljeno, a šta ne. Ovdje ne smije biti popuštanja”, tvrdi Bolt.

Manipuliranje uzoraka

Svjetska antidoping agencija WADA upozorila je početkom godine ruske sportske dužnosnike na korištenje nedozvoljenih sredstava i moguću zabranu sudjelovanja na Olimpijskim igrama, podsjećajući na prošlogodišnju suspenziju izrečenu njihovim atletičarima zbog sustavnog višegodišnjeg dopinga.

Tada je rečeno da ni Svjetska antidoping agencija, niti Međunarodna atletska federacija “nikom neće progledati kroz prste”.

Na Igrama u Londonu ruski atletičari bili su drugi po broju medalja, iza Amerikanaca.

Ovakav rasplet slučaja mogao bi dovesti do zabrane nastupa svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru, koju bi mogao izreći Međunarodni olimpijski odbor.

Istraga nezavisnog istražnog povjerenstva, predvođenog kanadskim profesorom prava Richardom McLarenom, nepobitno je dokazano da su i ruske državne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, čime je prikriveno korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava.

Neizvjesni i ostali sportaši

Potom je Međunarodni olimpijski odbor donio odluku o suspenziji pojedinih ruskih sportskih dužnosnika te najavio moguću sankciju izbacivanja svih ruskih sportaša s Olimpijskih igara u Brazilu.

Najavili su kako će prije donošenja konačne odluke pričekati rasplet slučaja ruskih atletičara na Sudu za sportsku arbitražu.

Kako je CAS podržao izrečenu zabranu nastupa, lako je moguće da će Igre u Riju proći bez sudjelovanja ruskih sportaša.

To se posljednji put dogodilo 1984. godine, kad je najveći dio zemalja Varšavskog pakta, predvođenih SSSR-om, bojkotirao nastup na Igrama u Los Angelesu.

Izvor: Al Jazeera i agencije