Castro najavio povlačenje na kraju mandata

Od revolucije 1959. godine, na čelu Kube su braća Fidel i Raul Castro (Reuters)

Raul Castro, koji je ponovno izabran za predsjednika Kube, najavio je u inauguralnom govoru da će se povući poslije isteka mandata 2018. godine i potapšao Miguela Diaza-Canela koji je izabran za potpredsjednika i viđen kao Castrov nasljednik.

Castro (81) je rekao da namjerava uvesti ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsjedničku, što bi bila velika promjena za državu kojom su od okončanja revolucije 1959. upravljali samo Castro i prije njega njegov stariji brat Fidel (86).

Diaz-Canel (52) se sada nalazi nadomak predsjedničke funkcije i postigao je više nego ijedan drugi kubanski zvaničnik koji nije direktno učestvovao u revoluciji.

„Ovo će biti moj posljednji mandat“, kazao je Castro u nedjelju čvrstim glasom nakon što mu je Narodna skupština povjerila drugi mandat.

On je u govoru, koji je trajao 35 minuta, najavio i druge izmjene Ustava, od kojih su neke toliko drastične da će zahtijevati ratifikaciju kubanskih građana na referendumu.

Pohvale ostarjelim revolucionarima

Castro je, međutim, odbacio svaku ideju da bi Kuba u bliskoj budućnosti mogla napustiti socijalizam, rekavši da nije postao predsjednik da bi uništio kubanski sistem, prenosi AP.

„Nisam izabran za predsjednika da bih ponovo uveo kapitalizam na Kubi. Izabran sam da branim, očuvam i nastavim usavršavati socijalizam, a ne da ga uništim“, dodao je.

Govoreći o odluci da imenuje Diaza-Canela za čovjeka broj dva u državi, umjesto Josea Ramona Machada Venture (81), koji se za vrijeme revolucije borio rame uz rame sa braćom Castro u Sierra Maestri, predsjednik je rekao da se Kuba nalazi u periodu „historijske transcendencije“.

On je pohvalio Machada Venturu i druge ostarjele revolucionare zbog toga što su ponudili ostavke da bi ustupili mjesto mlađim liderima.

„Njihova nesebičnost predstavlja konkretan dokaz istinskog revolucionarnog duha. To je srž generacije koja je provela ovu revoluciju“, istakao je lider Kube.

On je objasnio da izbor Diaza-Canela „predstavlja konačni korak u konfiguraciji budućeg liderstva nacije kroz postepeni prijenos ključnih funkcija na nove generacije“.

„Naše najveće zadovoljstvo predstavlja smirenost i povjerenje koje osjećamo prenoseći odgovornost za dalju izgradnju socijalizma na nove generacije“, zaključio je predsjednik.

Važne reforme

Od 2008. godine, kada je preuzeo vlast poslije povlačenja brata, Raul Castro je uveo nekoliko važnih ekonomskih i socijalnih reformi kojima je proširio privatnu imovinu, legalizirao tržište nekretnina i ublažio omražene restrikcije na putovanja.

Međutim, državom i dalje upravlja Komunistička partija i opozicija nije priznata zakonom.

Castro je i ranije pominjao mogućnost ograničavanja mandata, ali nikada do sada nije precizirao kada će se povući, a taj koncept tek treba da bude uvršten u kubanski Ustav.

Izvor: Agencije