Castro: SAD i Kuba trebaju novu vrstu veze

Castro: Prelazimo na novi stepen, dug i složen, na putu ka normalizaciji odnosa (EPA)

Predsjednik Kube Raul Castro rekao je kako odnosi njegove države sa Sjedinjenim Američkim Državama ulaze u novu eru ponovnim uspostavljanjem diplomatskih veza, ali da oni ne mogu biti u potpunosti normalizirani sve dok su na snazi sankcije uvedene Kubi.

“Prelazimo na novi stepen, dug i složen, na putu ka normalizaciji odnosa, koji će zahtijevati pronalaženje rješenja problema, nakupljenih za više od pet decenija, koji su narušili odnose među našim zemljama i narodima. Kao što smo već rekli, treba pronaći novu vrstu veze između dvije države, drugačiju od cijele naše zajedničke historije”, rekao je Castro u prvom javnom obraćanju od kada su dvije zemlje objavile da od 20. juna ponovo uspostavljaju diplomatske odnose.

Sjedinjene Američke Države i Kuba formalno su se dogovorile da nakon 54 godine ponovo uspostave diplomatske odnose ovog ljeta.

Američki i kubanski predsjednici Barack Obama i Raul Castro razmijenili su pisma u kojima su pristali na otvaranje ambasada u Havani i Washingtonu, prenosi Reuters.

Okončanje sankcija

Castro je poslao pismo Obami u kojem je naveo da je Kuba pristala na ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SAD-om i uzajamno otvaranje stalnih diplomatskih misija 20. jula.

Šef kubanske diplomatske misije u Washingtonu predao je pismo jednom zvaničniku State Departmenta.

U isto vrijeme, Vlada Kube je izdala saopćenje u kojem navodi da će SAD okončati svoj ekonomski embargo prema Kubi i obustaviti “subverzivne” programe u toj državi.

U saopćenju se također kaže da su takvi koraci neophodni kako bi se nakon obnavljanja diplomatskih veza uspostavili i normalni sveobuhvatni odnosi dvije zemlje.

Izvor: Agencije