Castro traži ukidanje američkih sankcija

Obama zaključio da se tokom više od 50 godina pokazalo da 'izolacija nije vrijedila' (Al Jazeera)

Kubanski predsjednik Raul Castro je pozdravio odluku SAD-a i Kube da ponovno uspostave diplomatske odnose, ali je pozvao Washington da ukine 50-godišnji embargo njegovoj zemlji.

SAD i Kuba su se u srijedu dogovorile da obnove diplomatske veze koje su prekinute prije više od 50 godina, a američki predsjednik Barack Obama apelirao je da se ukine ekonomski embargo protiv američkog neprijatelja iz doba Hladnog rata.

“Odluka predsjednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje našeg naroda”, rekao je Castro u televizijskom obraćanju, upozorivši da je embargo, koji on naziva “blokadom”, mora biti ukinut.

“Dogovorili smo se da ponovno uspostavimo diplomatske odnose, ali to ne znači da je glavni problem riješen: blokada koja uzrokuje veliku ljudsku i ekonomsku štetu našoj zemlji”, rekao je on.

On je poručio Obami da odlučno pristupi promjeni politike koja je ukorijenjena u američkom zakonu.

Zahvala papi

Kubanski lider Castro zahvalio je Vatikanu i Kanadi na posredovanju pri uspostavljanju dijaloga Havane i Washingtona.

“Posebno se želim zahvaliti papi Franji koji je mnogo učinio kako bi se popravili odnosi Kube i SAD-a. Također, kanadska Vlada je uložila veliki napor da se steknu uvjeti za dijalog na najvišem nivou između Havane i Washingtona”, istakao je Castro.

On je napomenuo da ipak nije riješen glavni problem Kube i SAD.

“Ekonomska i finansijska blokada i dalje stvara veliku štetu našem narodu i ona bi trebalo da bude obustavljena”, dodao je Castro.

Lider Kube, koji je preuzeo tu funkciju zbog bolesti svog brata Fidela, istakao je da se zalaže za dijalog zasnovan na poštovanju suverenosti i jednakosti.

“Svjestan sam da postoje velike razlike između nas i da su u suštini problema pitanja nacionalnog suvereniteta, demokratije, ljudskih prava i vanjske politike. Ovom prilikom potvrđujem da smo spremni da započnemo razgovor kako bismo riješili ove probleme”, zaključio je Castro, navodi agencija Fena.

“Nova era”

Američki predsjednik Barack Obama najavio je, u obraćanju javnosti, obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj “zastarjelog pristupa” što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.

“Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup”, rekao je u Obama, dodajući da je državnom sekretaru SAD-a Johnu Kerryju naložio da se angažira na otvaranju američke ambasade u Havani, prenijeli su svjetski mediji.

SAD će, također, omogućiti povremena putovanja i trgovinu koji su bili zabranjeni tokom višedecenijskog embarga uvedenog tokom administracije nekadašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Obraćanjima dvojice predsjednika prethodio je njihov telefonski razgovor koji je trajao duže od 45 minuta, a ranije danas oslobođen je iz kubanskog zatvora Amerikanac Alan Gross, dok su trojica Kubanaca puštena iz zatočeništva u SAD-u.

Izvor: Agencije