Cavusoglu: Ako Njemačka želi napustiti Incirlik – ‘zbogom’

Njemačka vojska razmišlja o preseljenju u Jordan, na Kipar ili Kretu (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je Njemačkoj da ako želi napustiti bazu Incirlik, Turskoj ne preostaje ništa nego da joj poželi sreću i kaže “zbogom”.

Govoreći u Ankari o medijskim navodima po kojima bi Njemačka mogla napustiti vojnu bazu Incirlik u Turskoj, nakon što njegova država nije izdala odobrenje njemačkim parlamentarcima za posjetu bazi prije nekoliko dana, rekao je: “To je njihova odluka, mi ih nećemo moliti. Željeli su doći i mi smo im dali mjesto unutar koalicije protiv ISIL-a. No, to ne znači da će sve biti onako kako oni budu željeli. To trebaju znati. Ako žele otići, naše je da im kažemo ‘zbogom'”, poručio je Cavusoglu.

U vojnoj bazi Incirlik na jugu Turske trenutno se nalazi 260 vojnika Bundeswehra i nekoliko njemačkih borbenih aviona koji sudjeluju u koalicijskim operacijama protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Prema Cavusogluu, Berlin treba promijeniti svoj pristup Ankari.

Razmišljaju o premještanju u Jordan

Njemačka je ranije potvrdila da razmatra mogućnost premještanja svojih vojnika u Jordan, jer službena Ankara odbija dozvoliti njemačkim političarima pristup Incirliku.

No, turski dužnosnici su im poručili kako njihov posjet “u ovom trenutku ne bi bio prikladan”.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, koja će za vikend biti u posjetu Jordanu, novinarima je rekla da Vlada već neko vrijeme razmatra potencijalne alternative za bazu Incirlik.

Iz ministarstva kojem je na čelu navedeno je da su druge opcije Cipar i Kreta, ali da je Jordan zasad najpogodniji. U obzir su uzeti kriteriji poput geografije i odnosa s drugim saveznicima.

Izvor: Agencije