Cavusoglu: Izrael mora polagati račune

'Riyad al-Maliki predao je Međunarodnom krivičnom sudu dosje o onome što je Izrael počinio', kaže Cavusoglu (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak da Izrael mora odgovarati za teror koji sije nad Palestincima ili će u protivnom biti sve neobazriviji.

On je boravio u Manavgatu, nedaleko od turskog grada Antalyje, gdje je govorio na jednoj svečanosti, prenosi Anadolija.

Tom prilikom prokomentarisao je i korak koji je napravila Palestina, odnosno ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, koji je Međunarodnom krivičnom sudu predao dosje o izraelskim masakrima nad Palestincima.

“Sve dok Izrael ne bude položio račun za teror koji sije, s vremenom će biti sve neobazriviji. Zbog toga će Izrael polagati račune. Danas je naš brat Riyad al-Maliki predao Međunarodnom krivičnom sudu dosje o onome što je Izrael počinio. Ostat ćemo ustrajni na tom putu”, rekao je Cavusoglu.

Ubijeno više od 110 Palestinaca

U prošli ponedjeljak, na dan otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, u protestima na granici Pojasa Gaze i Izraela od izraelske vatre poginulo je više od 60 Palestinaca.

Bio je to najveći broj žrtava u jednom danu u posljednjih nekoliko godina.

Palestinci protestuju jednom sedmično od kraja marta protiv izraelske i egipatske blokade Pojasa Gaze i zahtijevaju povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Otad su izraelski vojnici ubili više od 110 Palestinaca, a više 2.700 njih ranjeno je bojevom municijom.

Izvor: Agencije