Cavusoglu: NATO da pokrene priključivanje Makedonije, BiH i Gruzije

Jens Stoltenberg, Mevlut Cavusoglu, NATO,, Turska
Mevlut Cavusoglu je zahvalio Jensu Stoltenbergu što podržava Tursku unatoč mnogim prijetnjama s kojima se zbog toga suočava (EPA)

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je kako očekuje da NATO na samitu čelnika u srpnju u Bruxellesu potvrdi politiku proširenja i da se naprave konkretni koraci prema priključivanju Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije.

On se u Ankari sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka je kazao da Turska podržava njegov rad kao čelnika Sjevernoatlanskog saveza, prenosi Anadolija.

Ističući kako je glavna tema sastanka bila priprema samita čelnika NATO-a, koji će biti održan 11. i 12. srpnja, Cavusoglu je kazao kako Turska ima jasna očekivanja od predstojećeg samita.

“Očekujemo da se na samitu donesu važne odluke o borbi protiv terorizma. Također očekujemo da se potvrdi politika proširenja i pokrenu procesi priključivanja Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije. Podržavamo konkretne korake u tom pravcu. Ukratko, Turska podržava proširenje NATO-a”, poručio je Cavusoglu.

Stoltenberg: Turska doprinosi aktivnostima

Cavusoglu je zahvalio Stoltenbergu što podržava Tursku unatoč mnogim prijetnjama s kojima se zbog toga suočava.

“NATO je formiran da štiti saveznike. Protiv svih terorističkih organizacija moramo se zajedno boriti, bez obzira na to kako se ti teroristi zovu”, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da je Turska članica koja ponajviše doprinosi aktivnostima NATO-a, Stoltenberg je kazao da je jedinstvo unutar NATO-a važno i da NATO treba opravdati očekivanja Turske.

“Prvenstveno pozivamo NATO da nam više pomogne u borbi protiv terorizma. Terorizam je danas najveća prijetnja svim saveznicima”, poručio je Cavusoglu i dodao da se u borbi protiv terorizma mora držati podalje od dvostrukih standarda.

Izvor: Agencije