Cavusoglu: Ne blefiramo, EU mora održati obećanja

Cavusoglu kazao da će ovog vikenda raspravljati o bezviznom režimu za Turke sa zamjenikom predsjednika Evropske komisije (AP)

Evropska unija trebala bi održati obećanja data Turskoj ili će Ankara otkazati sporazume s blokom, među kojima i sporazum o prihvatanju izbjeglica, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Nije realno odnositi se prema Turskoj na ovakav način nakon što je poduzela tako značajne korake. Možemo ostaviti po strani sve sporazume koje smo potpisali i ovo nije prijetnja ili blef“, izjavio je Cavusoglu za TRT Haber.

On je dodao da će ovog vikenda raspravljati o bezviznom režimu za Turke sa zamjenikom predsjednika Evropske komisije Fransom Timmermansom, prenosi Reuters.

Uslovi nisu ispunjeni

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila nakon jučerašnjeg sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da ne djeluje da će Turska ispuniti sve uslove za ukidanje viza u narednim sedmicama.

“Vidi se da neke stvari neće biti moguće primijeniti do 1. jula, konkretno ukidanje viza, zato što uslovi još nisu ispunjeni“, rekla je Merkel.

Ona je također izrazila zabrinutost zbog nedavne odluke turskog parlamenta da nekim poslanicima oduzme imunitet.

“Stavila sam jasno do znanja u razgovoru da također mislim da nam je potreban nezavisni pravosudni sistem, potrebni su nam nezavisni mediji i potreban nam je jak parlament. I naravno, odluka da se oduzme imunitet svakom četvrtom poslaniku u turskom parlamentu je nešto što izaziva duboku zabrinutost. To sam jasno stavila do znanja turskom predsjedniku“, rekla je Merkel.

Turskoj je u okviru šireg sporazuma sa Evropskom unijom obećano ukidanje viza za putovanje u Uniju, a Ankara se zauzvrat obavezala da će zaustaviti priliv ilegalnih migranata u Evropu.

“Dvostruki“ standardi

Sporazum između Brisela i Ankare o zaustavljanju vala ilegalne migracije iz Turske u Evropu zapinje jer EU traži da Turska svoj protivteroristički zakon uskladi s evropskim standardima, no Ankara zamjera Briselu što u sporazum unosi nosi uvjete.

Turska bi mogla prekinuti sve sporazume s Europskom unijom, uključujući carinsku uniju, ako blok nastavi primjenjivati “dvostruke” standarde prema Ankari, upozorila je Ankara u ponedjeljak s obzirom na informacije koje su prenijeli njemački mediji da se vize za turske građane neće ukinuti prije 2017. godine.

Ako Evropa ne održi sva obećanja data Turskoj, Ankara bi mogla razmotriti svoje odnose s blokom, rekao je u ponedeljak savjetnik turskog predsjednika Erdogana.

Izvor: Agencije