Oglasi

Cavusoglu: SAD ne može davati izjave u ime međunarodne koalicije

Turski ministar vanjskih poslova naglasio je da Washington treba jasno reći koju stranu u Siriji podržava.
Çavuşoğlu: 'SAD i Zapad trebaju biti iskreni u vezi s ovim pitanjem: zagovaraju li podjelu Sirije ili njen teritorijalni integritet'EPA

Turski šef diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu kritikovao je nedavnu izjavu SAD-a o tome da će međunarodna koalicija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant formirati tzv. graničnu vojsku, čiju bi okosnicu trebali činiti pripadnici organizacije Radnička partija Kurdistana – Partija demokratskog jedinstva (PKK/PYD) u Siriji.

"SAD, prije svega, ne može davati izjave u ime međunarodne koalicije, jer smo i mi u toj koaliciji", rekao je Çavuşoğlu novinarima u kanadskom Vancouveru.

Naglasio je da Washington treba jasno reći koju stranu podržava.

"SAD treba iznijeti stranu koju zauzima: je li na strani saveznika ili terorističkih organizacija", rekao je turski ministar vanjskih poslova, dodajući da SAD i Zapad trebaju biti iskreni u vezi s pitanjem Sirije.

"SAD i Zapad trebaju biti iskreni kad je riječ o ovom pitanju: zagovaraju li podjelu Sirije ili njen teritorijalni integritet?", upitao je Çavuşoğlu.

Napomenuo je da će Turska preduzeti "vlastite mjere" protiv "terorističkih organizacija", bez obzira na to ko ih podržava.

Turska će preduzeti vlastite mjere

"Mi ćemo preduzeti vlastite mjere bez obzira na to ko podržava terorističke organizacije. Ne zanima nas je li riječ o SAD-u ili nekim drugim zemljama", kazao je Çavuşoğlu.

Komentarišući moguću akciju u Afrinu u Siriji, istakao je da će se "Turska boriti protiv terorista PYD-a u Siriji baš kao što je to uradila i protiv PKK-a".

Američki vojni zvaničnik Ryan Dillon u nedjelju je izjavio da će međunarodna koalicija protiv ISIL-a, predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama, grupom koju kontroliše organizacija PKK/PYD, osnovati nove granične snage sigurnosti od 30.000 pripadnika.

Dodao je da približno 230 osoba učestvuje na obuci BSF-a i da je krajnji cilj da vojska okupi 30.000 pripadnika.

Turska je osudila taj potez, ističući da je pogrešno i sporno sarađivati s "terorističkom organizacijom" PKK/PYD u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.