Cavusoglu: Sluša li Pentagon vlastitog predsjednika

Donald Trump je lično turskom predsjedniko obećao da više neće naoružavati sirijske Kurde, kaže Mevlut Cavusoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako se Turska ne miješa u unutrašnje poslove Sjedinjenih Američkih Država, ali “ukoliko Pentagon ne sluša vlastitog predsjednika, onda se to tiče i nas”.

“Američki predsjednik Donald Trump je lično našem uvaženom predsjedniku [Recepu Tayyipu Erdoganu] u telefonskom razgovoru rekao kako više neće naoružavati YPG [jedinice sirijskih Kurda]. Mi se ne miješamo u unutrašnje poslove SAD-a, ali ako Pentagon ne sluša vlastitog predsjednika, to se u konačnici i nas tiče”, rekao je turski šef diplomatije.

Prijetnje Turskoj i SAD-u

“Oružje koje se tamo doprema prijetnja je nama, ali je istovremeno i pitanje unutarnje politike SAD-a. Riječ predsjednika jedne važne države kao što je SAD treba se uvažavati. Mi, kao Turska, tome pridajemo veliki značaj i svaku riječ koju damo mi i održimo”, kazao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je podsjetio i na mogućnost vojne intervencije u sirijskom Afrinu, u slučaju da “tamošnji oružani elementi budu prijetnja po Tursku”.

“Kako smo ranije u ofanzivi ‘Štit Eufrata’ bez oklijevanja ušli u regiju Kilisa i očistili je od grupe Islamska država Irak i Levant, tako ćemo ući i u Afrin ili neku drugu regiju iz koje bude dolazila prijetnja po Tursku”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije