Cavusoglu: Turska će pomoći palestinskim izbjeglicama

Mevlut Cavusoglu: Posjeta turskog predsjednika Njemačkoj će biti 'prekretnica za otvaranje nove stranice' u bilateralnim odnosima (Anadolija)

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je novinarima u New Yorku kazao kako je sporazum za Idlib, koji su u Sočiju nedavno postigli predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin, veliki uspjeh, prenosi agencija Anadolija.

“Sporazum za Idlib je uspjeh predsjednika Erdogana i Putina. Iran je pružio podršku dogovoru”, rekao je on u obraćanju na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Turska i Rusija su 17. septembra postigli sporazum da u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije, bude uspostavljena demilitarizirana zona.

Najveći donator

Cavusoglu je novinarima kazao kako Turska poduzima velike napore da, u saradnji s drugim zemljama, pruži finansijsku podršku Palestincima.

“SAD je prekinuo pomoć Agenciji UN-a  za pomoć palestinskim izbjeglicama. Radimo s drugim zemljama kako bi zatvorili tu prazninu”, rekao je Cavusoglu.

Zvanični Washington je početkom septembra ukinuo finasijsku pomoć UNRWA-i.

Do sada je SAD bio najveći donator UNRWA-em s oko 350 miliona dolara godišnje, što je oko četvrtina budžeta te agencije.

Otvaranje džamije

Turski šef diplomatije je u New Yorku kazao kako će posjeta Erdogana Njemačkoj biti “prekretnica za otvaranje nove stranice” u bilateralnim odnosima.

Predsjednik Turske doputovao je u četvrtak u zvaničnu posjetu Njemačkoj.

Tokom trodnevne posjete, on će se sastati s njemačkim kolegom Frank-Walterom  Steinmeierom, kancelarkom Angelom Merkel te će otvoriti Centralnu džamiju u Kelnu.

Izvor: Agencije