Cavusoglu u Njemačkoj: Prestanite nam dijeliti lekcije

Hamburg je četvrta njemačka lokalna samouprava koja je otkazala miting turskog ministra (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu tokom posjete Njemačkoj optužio je Berlin da vrši sistematski pritisak na Turke u toj zemlji i sprečava ih da podrže kampanju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana za referendum o proširenju predsjednikovih ovlaštenja.

“Prestanite nam držati lekcije iz ljudskih prava i demokratije”, rekao je Çavuşoğlu okupljenim Turcima na skupu u generalnom konzulatu Turske u Hamburgu nakon što su njemačke vlasti prethodno zatvorile lokal u kojem se prvobitno trebao održati miting.

On je rekao da se u Njemačkoj namjerno sprečavaju susreti turskih političara sa građanima turskog porijekla koji žive u toj zemlji.

“Uklapa li se to u ljudska prava, uklapa li se to u pravo na okupljanje?”, upitao je Çavuşoğlu, prenose njemački mediji.

Zabrana mitinga turskih političara

Hamburg je četvrta njemačka lokalna samouprava koja je otkazala miting turskog ministra.

Krajem prošle sedmice tri njemačka grada zabranila su zakazane mitinge turskih ministara čiji je cilj da se Turci koji tamo žive pozovu da podrže referendum zakazan za 16. april s ciljem jačanja ovlaštenja predsjednika Erdoğana.

Erdoğan je prije nekoliko dana rekao da su njemački postupci kojima pokušavaju osujetiti političke sastanke građana Njemačke turskog porijekla “ravni onima iz nacističkog perioda”.

On je na skupu u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke zabrane “ravne nacističkom periodu”.

Izvor: Agencije