Cavusoglu: Vanjska intervencija neće donijeti rješenje u Venecueli

'Niko ne treba iskazivati nepoštovanje prema onome što je volja naroda', istakao je Cavusoglu (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u vezi s odlukom Evropskog parlamenta da prizna Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venecuele poručio je da ta odluka nije ispravna, ne može donijeti rješenje i da aktuelnu situaciju u Venecueli može učiniti kompleksnijom.

Cavusoglu boravi u glavnom gradu Rumunije povodom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica i onih na putu za članstvo u Evropskoj uniji (tzv. Gymnich-sastanak).

Prije početka sastanka odgovarao je na pitanja novinara, između ostalog, i u vezi s događanjima u Venecueli, javlja Anadolija.

Na pitanje o odluci Evropskog parlamenta da prizna Guaidoa Cavusoglu je odgovorio: “Vanjska intervencija na ovaj način nije zdrava, nije ispravna i ne može donijeti rješenje. Štaviše, može učiniti problem još kompleksnijim. Bože sačuvaj, to bi zemlju moglo povući i u građanski rat.”

Sankcije Iranu neće donijeti rezultat

Rekao je da zemlje koje pružaju podršku jednoj strani umjesto toga trebaju u prvi plan staviti dijalog unutar Venecuele, odnosno s Venecuelom.

Turska, kako je rekao, takve odluke smatra pogrešnima.

“Maduro je na vlast došao izborima. Stoga niko ne treba iskazivati nepoštovanje prema onome što je volja naroda”, smatra Cavusoglu, te dodaje da taj problem može biti riješen jedino dijalogom i saradnjom.

Odgovarajući na pitanje u vezi s američkim sankcijama Iranu, podsjetio je na svoju raniju izjavu u kojoj je istakao da jednostrane sankcije SAD-a prema Iranu neće donijeti nikakav rezultat.

Kratko se dotakao i odnosa njegove zemlje s Evropskom unijom, te poručio kako vjeruje da će se oni u sljedećem periodu još više normalizirati.

Izvor: Agencije