Cavusoglu: Vojnici SAD-a nose ambleme Kurda

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako su američki vojnici i ranije nosili obilježja saveznika (Screenshot / YouTube)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je Sjedinjene Američke Države zbog veze sa kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) u Siriji.

Američko odbijanje da proglasi pripadnike tih jedinica teroristima ocijenio je “dvoličnim ponašanjem”.

Za Ankaru je neprihvatljivo da američki vojnici nose oznake kurdskih snaga u Siriji.

“Neprihvatljivo je da vojnici zemlje, koja je naš saveznik i vrlo ambiciozna na polju borbe protiv terorizma, koriste obilježja jedne terorističke organizacije”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije predsjedniku SAD-a Baracku Obami i ministru vanjskih poslova Johnu Kerryju ukazao na činjenicu da se YPG-u i Partiji demokratskog jedinstva (PYD) ne može vjerovati.

‘Dvostruki standard’

Povod za reakciju turske strane je objavljivanje fotografija na kojima se vide pripadnici američkih specijalnih snaga sa amblemima kurdskih Jedinica narodne zaštite, tokom zajedničke operacije u Siriji.

“Oni su kazali da su uz Tursku u borbi protiv terorizma. A onda nose obilježja terorističkih organizacija koje su odgovorne za posljednja dva napada u Ankari. Izgovor je bio da je to zbog vlastite sigurnosti. Preporučujem im (SAD) da nose obilježja ISIL-a, Al-Nusre i Al-Kaide kada posjećuju razne dijelove Sirije. Kada odu u Afriku neka nose obilježja Boko Harama. Onima koji YPG ne smatraju terorističkom organizacijom naš odgovor je: ‘To je dvostruki standard i dvoličnost'”, poručio je Cavusoglu.

Naglasio je kako je također neprihvatljivo selektiranje među terorističkim organizacijama, te dodao kako se Turska bori protiv svih terorističkih organizacija.

Nakon što su se pojavile fotografije američkih vojnika koji noše obilježja YPG-a, Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako su američki vojnici i ranije nosili pojedina obilježja saveznika prilikom izvedbe zajedničkih operacija.

Izvor: Agencije