Cazeneuve: Zakon protiv burkinija neustavan

Francuski sud poništio je u odluku o zabrani nošenja burkinija koja je na snazi u više gradova i koja je izazvala žestoku polemiku u društvu (EPA)

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je da bi bilo neustavno da Francuska izglasa zakon o zabrani nošenja burkinija i da bi takav potez mogao da nanese nenadoknadivu štetu.

“Kao što je premijer rekao, vlada ne želi da se donosi zakon po tom pitanju jer bi takav zakon bio neustavan, neefikasan i najvjerovatnije bio doveo do antagonizma i nepopravljivih tenzija”, rekao je.

On je kritizirao opoziciju što, kako kaže, pokušava da zaradi političke poene iz tog pitanja, u vrijeme kada zemlju potrersaju napadi za koje odgovornost preuzima Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Lideri opozicije zaista prave mnogo buke. Oni misle da u sadašnjem kontekstu terorističkih prijetnji, mi možemo da odbacimo osnovne principe zakona koje su uključeni u Ustav”, naveo je Cazeneuve, upozorivši da bi takav potez bio “ozbiljna greška”, prenio je AFP.

Odluka suda

Francuski sud poništio je u petak odluku o zabrani nošenja burkinija koja je na snazi u više francuskih gradova i koja je izazvala žestoku polemiku u francuskom društvu.

Odluka te vrhovne administrativne sudske instance u Francuskoj, odnosi se konkretno na zabrane nošenja burkinija u gradu Villeneuve-Loubetu na Rivijeri, ali očekuje se da će ova obavezujuća odluka postati pravni presedan za svih tridesetak francuskih ljetovališta koja su donijela slične dekrete.

Pravnici dvije grupe za zaštitu ljudskih prava žalili su se na legalnost odluke gradskih vlasti koje su zabranile žensku odjeću za plivanje koja potpuno prekriva tijelo, tvrdeći da ona krši osnovna ljudska prava, kao i da su gradonačelnici prekoračili svoja ovlaštenja, govoreći ženama šta smiju da oblače na plaži.

Izvor: Agencije