Čeka li Sarajevo čišći zrak

Zagađenje zraka šteti svima, upozoravaju ljekari (EPA)

Kraj ljeta i hladniji dani u Sarajevu duži niz godina sa sobom nose i značajno zagađenje zraka, a dugotrajne magle i smogovi dovodili su do obustave nastave u školama, dok je posljednja zima donijela i najradikalniji potez dosad – uvođenje kontrole u saobraćaju tzv. sistemom “par-nepar”.

Da je zabrinutost građana zbog toga opravdana govori i prim. dr. Mahir Tokić, specijalist za plućne bolesti, koji kaže da su trenutačne posljedice zagađenja zraka u prijestolnici Bosne i Hercegovine akutne respiratorne infekcije dišnih puteva, i kod najmlađih i kod najstarije populacije.

“Tako se prvo javljaju iritacije, odnosno upale gornjih disajnih organa, što može dovesti do stanja koja su vezana za alergije izazvanim polutantima u zraku. Također, građani se ljekarima javljaju zbog upornog, dugotrajnog kašlja, a u nekim slučajevima takvo stanje prelazi u pojavu plućnog emfizema, opstruktivnih plućnih bolesti koje sa sobom povlače druge probleme, pogotovo kardiorespiratorna oboljenja”, ističe primarijus Tokić.

Nakon što zagađenje zraka izazove promjene na plućima i srcu, može doći do drugih promjena koje idu uz ove probleme, kao što su promjene na jetri, zglobovima, mišićima, navodi stručnjak za plućne bolesti, dodajući kako sve navedeno jasno govori da je riječ o gorućem problemu, koji vlasti moraju što hitnije rješavati.

Gorući problem

Plamenko Tais, stručnjak za kontrolu kvaliteta zraka i član Komisije za rješavanje problematike prekomjernog zagađenja zraka, navodi da postoji više uzroka zagađenja zraka. Na prvi, prirodni, ne može se utjecati, jer je riječ o geografskom položaju grada, odnosno tome što je smješten u kotlinu okruženu planinama, s temperaturnom inverzijom, porastom temperature s nadmorskom visinom. Problemi koji se događaju u Sarajevu javljaju se i u drugim gradovima slične topografije, poput Graza ili Skoplja.

Međutim, glavni je uzročnik povećana emisija štetnih čestica, zbog čega u gradu zimi vlada izuzetno visoka koncentracija tih štetnih čestica, kaže Tais.

“Ta povećana emisija odnosi se na mala ložišta, individualne peći u kućama, te na saobraćaj, dva sektora koja nisu apsolutno regulisana u Bosni i Hercegovini”, kaže stručnjak za kontrolu kvaliteta zraka.

Tako se mogu prodavati i koristiti bilo kakve peći, bez ikakve certifikacije i kontrole emisije, odnosno peći za koje se koriste različite vrste goriva iako se ne bi smjele tako koristiti: “Tako se, primjera radi, peć na ugalj ne bi smjela koristiti za drva i obrnuto iako se kod nas to često radi”, kaže Tais.

Loše gorivo

Dalje, navodi ovaj stručnjak, loži se gorivo izuzetno lošeg kvaliteta, bez obzira o kojoj je vrsti riječ, a koje niko ne kontrolira i koje je dozvoljeno da se prodaje na tržištu, poput uglja male kalorijske vrijednosti i visoke emisije štetnih čestica, pelet klase 3 ili 4, koji ima dosta kore, te izbacuje dosta pepela i prašine iz dimnjaka.

Tokić dodaje da je poznato da brojni građani lože sve što stignu, od plastike, gume itd., što znatno doprinosi zagađenju zraka i povećanoj koncentraciji prašine i štetnih čestica: “Dovoljno je opran automobil ostaviti na cesti sat vremena da se na njemu stvori sloj prašine, što jasno bude vidljivo kad se povuče prst po površini.”

Također, loša energetska efikasnost fasada na kućama, ili često nedostatak njih, dovodi da se loži znatno više od potrebnog, što je još jedan negativni aspekt individualnih ložišta.

Prema njegovim riječima, drugi ključni problem jest saobraćaj, navodi Tais. Prosječna starost vozila u Bosni i Hercegovini iznosi 17 godina, a ekotest nije eliminatoran za dobijanje potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, tako da na ulicama imamo vozila koja emitiraju više štetnih čestica nego što bi trebala prema njihovoj Euro normi.

Rješenje problema

Jedan od načina rješavanja ovog problema bio je uvođenje sistema par-nepar, rješenja koje je na snazi desetak godina, a koje je primijenjeno prvi put protekle zime, kad su jedan dan na ulice smjela vozila s parnim brojem tablica, a drugog dana ona s neparnim. Tais pojašnjava da se ovo rješenje primjenjuje samo u slučaju uzbune, odnosno kad prosječna dnevna koncentracija prašine pređe vrijednost 400 mikrograma: “To su izuzetno rijetki slučajevi i to su samo slučajevi kad čovjek u toku dana udahne oko osam grama prašine.”

On navodi da je ovo rješenje dovelo do zaustavljanja trenda rasta koncentracije zagađenja, što ukazuje da daje određene rezultate.

“Mi u slučaju kad je temperaturna inverzija ne možemo smanjiti koncentraciju zagađenja, nemamo načina da provjetrimo kotlinu, ali možemo utjecati na emisiju na način da prestane rast koncentracije polutanata. Prošle godine primijećen je trend pada koncentracije i rješenje je definitivno učinkovito, jer smanjimo 50 posto vozila koja zagađuju, ali i gužve na raskrsnicama i zadržavanja na cestama.”

Međutim, dodaje Tais, takve mjere dolaze prekasno i donekle neselektivno. U slučaju sistema par-nepar dogodi se da se iz saobraćaja isključe vozila s normom Euro 5, a ostanu vozila s normom ispod Euro 3. A jedno vozilo norme Euro 3 zagađuje kao 20-ak vozila norme Euro 5.

Zbog toga se traže učinkovitija rješenja kako bi se smanjila takva emisija zagađenja iz saobraćaja, kaže, a postoji mogućnost da se u interventni niz mjera za ovu godinu uvede ranija zabrana za vozila s normom ispod Euro 3, a da se u potpunosti izbaci opcija par-nepar. “Ali će se definitivno neke zabrane u saobraćaju morati uvesti”, kaže Tais.

Prevencija problema

Iako se na rješavanju ove problematike radi tokom cijele godine, a ne samo “kad gori”, Tais napominje da problem zagađenja zraka nije samo problem Ministarstva okoliša, već i Ministarstva industrije, energetike, saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova…

“Samom Ministarstvu okoliša ruke su prilično vezane”, dodaje. “Da bismo izdržali 15 dana temperaturne inverzije, bez prekoračenja graničnih vrijednosti, moramo smanjiti našu emisiju iz izvora za oko 80 posto. To znači 80 posto manje vozila, 80 posto manje ložišta. A to ne možemo izvesti i to se ne može očekivati”, kaže Tais.

Zbog toga se radi na prevenciji problema. Tako je kantonalno Ministarstvo okoliša uputilo više od 20 dopisa državnom Ministarstvu saobraćaja, kaže Tais, kako bi ekotest bio eliminatoran prilikom tehničkog pregleda: “Od iduće godine bit će eliminatoran i sva vozila će se provjeravati zadovoljavaju li svoju normu. Ako ne zadovoljavaju normu, neće proći tehnički pregled.”

Tais dodaje da se radi i na usvajanju kantonalnog ekološkog plana za sljedećih šest godina, strateškog dokumenta po kojem će se djelovati u Kantonu Sarajevo, a čiji bi se rezultati mogli vidjeti već u roku dvije-tri godine. Fokus će biti, kaže, na sprečavanju stvaranja novih izvora emisija. Osim toga, mora se raditi na problematici individualnih ložišta, ali dosta tih problema mora se rješavati na federalnom nivou.

Pitanje nadležnosti

Inače je pitanje nadležnosti veliki problem za rješavanje problematike zagađenja zraka, a dodatni je problem nedostatak volje u drugim ministarstvima, kaže Tais. Dovoljno je pogledati slučaj MUP-a, kaže, koji duže od deset godina u registar kazni nije uveo kaznu za nepoštivanje pravila par-nepar. Iako su građani poštivali prošlogodišnju naredbu o sistemu vožnje par-nepar, policija nije imala mogućnost kontrolirati saobraćaj, jer kazna nije uvedena u registar i nije bilo osnove za isključenje spornih vozila.  

“To je samo jedan od primjera. Zaista se radi na rješavanju problema zagađenosti zraka, uspostavljamo saradnju s evropskim gradovima koji su imali sličnih problema i koji su ih riješili, radimo na prenosu znanja, ali je veliki problem nedostatak volje u drugim ministarstvima. Sve im se servira, ali neće ništa da urade”, dodaje stručnjak za kontrolu kvaliteta zraka.

Također, nema ni zakonske osnove da se ulazi u individualne objekte kako bi se provjerili načini loženja i vrste goriva u stambenim objektima.

Tais ističe da će se prvi rezultati vidjeti u skorije vrijeme, ali da je na svima, i građanima i vlastima, odgovornost kad će se problem zagađenja zaista i riješiti.

Izvor: Al Jazeera