Čekajući Bajram u Jemenu

Iako su primjetne relativne gužve na pijacama, one ne govore o kupovnoj moći stanovnika (Al Jazeera)

Piše: Fadl Mubarak

Stanovnici Jemena žale se na situaciju u kojoj žive, dok rat u ovoj državi traje već treću godinu zaredom i ne nazire mu se kraj. U njihovim životima, planovima i pričama više ne postoje mnoge stvari koje su se smatrale osnovnim životnim potrebama.

Dani i blagdani dolaze i prolaze bez obilježavanja ili proslava u skladu s običajima koje su Jemenci poštovali i gajili nekada ranije, prije izbijanja rata.    

Nekada su gradske pijace, kao što je običaj posljednjih deset dana ramazana, bile prepune kupaca koji su žurili da nabave sve što im treba za doček Bajrama. Kupovala se garderoba, kolači, a nije se zaboravljalo ni na meso za bajramsku sofru. Jemenci su kupovali ovce ili koze, a ponekad i zajednički učestvovali u tome, zavisno od kupovne moći ili broja članova porodice. Međutim, u posljednje tri godine situacija se u potpunosti promijenila.

Iako su primjetne relativne gužve na pijacama, one ne govore o kupovnoj moći stanovnika, budući da su mnogi od njih slučajni prolaznici ili samo razgledaju ponuđenu robu.

Dugovi veći od plate

Na pitanje kako će dočekati Bajram, Mohamed al-Tinah, vojnik u jemenskoj vojsci, odgovara s čuđenjem: ”Kako da osjetim radost u narednim danima kada su mi dugovi dvostruko veći od plate zbog povećanja cijena.”

Njegova situacija ista je kao i kod ostalih uposlenika koji nisu u stanju pokriti dugove u radnjama i piljarama u kojima kupuju osnovne živežne namirnice i druge potrepštine na veresiju, jer platu nisu primili već šest mjeseci.

Ovakva situacija primorala je vlasnike prodavnica da prestanu davati robu građanima, prema riječima Ahmada Amoura, vlasnika jedne prodavnice prehrambenih proizvoda.  

Amoura kaže da zbog nagomilanih dugova kupaca, koji su dosegli astronomske cifre, nije u stanju nabaviti novu robu iz fabrika ili kod trgovaca na veliko jer oni traže da im se plati u gotovini. 

”Strahujem da ću, ukoliko se ovakva situacija nastavi, morati proglasiti bankrot i zatvoriti radnju, kao i mnogi drugi koji su to morali učiniti jer su im radnje ostale poluprazne”, dodao je.

Zbog pada vrijednosti domaće valute i ograničenog uvoza, trgovci su udvostručili cijene hrane. Plate građana ostale su jednake kao i prije rata, dok veliki broj njih nije dobio primanja više od šest mjeseci.

Novinar Shukri Hussein smatra da građani Jemena ne pamte ovakve nevolje i životne uvjete poput današnjih te da nisu mogli ni zamisliti da će se situacija pogoršati do ove mjere.

Jedan obrok dnevno  

”Narod se suočava sa velikim i nezapamćenim problemima jer uposlenici i pripadnici oružanih i snaga sigurnosti, kao i penzioneri, već mjesecima nisu dobili primanja, u pojedinim slučajevima i po šest mjeseci”, dodao je.

Nazmi al-Shabi, jedan od stanovnika Jemena koji je radio na dnevnicu u građevinarstvu, bori se sa istim problemima kao i brojni drugi Jemenci, nakon što su zaustavljani radovi u građevinskom sektoru. Al-Shabi se žali da ljudi više ne mogu pronaći posao na gradilištima zbog čega je veliki broj radnika ostao na ulici. 

”Šta da pružim svojoj djeci za Bajram? Navikao sam ih da se za Bajram kupuje nova odjeća, a sada im nisam u stanju obezbijediti ni osnovno za život. Jedemo samo jedan obrok dnevno, i to veoma skroman”, dodao je Al-Shabi.

Abdel Rahman Said, vlasnik prodavnice odjeće, naglašava da većina kupaca ulaze u radnju, ali da ništa ne kupuju. Kaže kako su dane uoči Ramazanskog i Kurban-bajrama prije rata smatrali glavnom sezonom tokom koje bi nadoknadili slabiju prodaju u drugim mjesecima.

Izvor: Al Jazeera